Долар ојачао, евро ослабио

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 16:01

Долар ојачао, евро ослабио

На валутним тржиштима вредност долара према корпи валута је прошле недеље порасла. Фото: Pixabay/geralt До тога је дошло јер је инфлација у САД и даље висока, па се очекује да ће амерички Фед одржавати повишене камате дуже него што се првобитно процењивало.
Доларов индекс, који прати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вредност америчке према шест најважнијих светских валута, ојачао је прошле недеље 0,5 посто, на 106,65 бодова. Притом је долар према европској валути ојачао 0,7 посто, па је цена евра склизнула на 1.0510 долара.
Курс долара порастао је и према јапанској валути, за 0,15 посто, на 149.55 јена. На почетку недеље долар је био под притиском јер је неколико званичника америчке централне банке поручило да можда кључне камате неће морати додатно да се повећавају. Но у другој половини недеље долар се опоравио јер се показало да је инфлација у САД и даље висока. У септембру су, наиме, потрошачке цене порасле 0,4 посто на месечном и 3,7 посто на годишњем нивоу, што је нешто више од очекивања аналитичара. Фед ће додатно повећати каматне стопе?
Темељна стопа инфлације, без цена хране и енергије, порасла је, пак, 0,3 посто на месечном и 4,1 посто на годишњем нивоу, колико се и очекивало. То је и даље знатно изнад циљаног нивоа америчке централне банке од 2 посто, па се поновно почело спекулисати о додатном повећању каматних стопа Феда.
Тим више што су нови подаци показали и да су произвођачке цене у септембру порасле изнад очекивања. Чак и ако Фед не повећа камате још једном, оне ће због спорог попуштања инфлације остати на повишеним нивоима још дуље раздобље, кажу аналитичари.
Због тога су крајем недеље поновно порасли приноси на државне обвезнице, што је подржало јачање долара. Од спекулација у вези са каматама, као и нових економских показатеља, и убудуће ће зависити како ће се вредност долара кретати према осталим најважнијим светским валутама.
Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Долар ојачао, евро ослабио се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.