Седам здравствених предности трчања

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 15:00

Седам здравствених предности трчања

Редовна физичка активност многима је циљ, али у пракси често не успемо. Али важно је почети, и ако ће вам бити лакше, ваш почетни циљ не би требало да буде превелик. Фото: Pixabay/wal_172619 На пример, ако одлучите да трчите, само 15 минута дневно биће довољно да учините много за своје тело >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и своје здравље. Сви ми можемо да издвојимо тих 15 минута дневно, а постоји велика вероватноћа да ће вам временом апетити расти, заједно са временом које трчите.
Али да се вратимо на поменутих 15 минута. У наставку смо одабрали седам здравствених предности трчања које ће вам донети само 15 минута трчања дневно. 
Побољшаћете здравље срца Трчање појачава рад ваших срчаних мишића и плућа – јача срце и повећава капацитет плућа. Временом ће вам бити лакше да савладате друге ствари, као што је пењање уз степенице или ходање до одредишта.
Биће лакше држати ниво стреса под контролом Трчање је активност која помаже у смањењу хормона стреса и истовремено стимулише производњу хормона који доприносе опуштању и позитивном расположењу.
Учићете брже и боље памтити Редовно трчање ће позитивно утицати на делове вашег мозга одговорне за памћење и размишљање.
Може вам помоћи да изгубите тежину Ако задржите своје тренутне навике у исхрани, трчањем од 15 минута сваког дана ћете сагорети довољно калорија да изгубите око пола килограма месечно. Наравно, за веће губитке потребне су озбиљније активности и смањени унос калорија.
Јачање костију Са годинама може доћи до губитка густине костију, што такође може довести до остеопорозе. Вежбе као што је трчање позитивно утичу на минералну густину костију.
Трчање помаже у одржавању здравог крвног притиска и нивоа холестерола Редовно трчање помаже у снижавању крвног притиска у мировању, чиме се смањује ризик од срчаног и можданог удара. Осим тога, трчање може позитивно утицати на ниво здравог холестерола и истовремено стимулисати ензиме који помажу у смањењу количине ЛДЛ холестерола у крви.
Продужићете свој животни век Само 15 минута физичке активности дневно, укључујући трчање, може продужити наш животни век и смањити ризик од смрти.
Da li je posteljina od flanela zaista toplija od pamuka?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Седам здравствених предности трчања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.