Шта може да вам се догоди ако претерате са једењем пиринча?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 14:00

Шта може да вам се догоди ако претерате са једењем пиринча?

Када је у питању кувани бели пиринач, једна шоља садржи 44,6 грама угљених хидрата и 4,25 грама протеина. Фото: Pixabay/moritz320 Иста количина куваног смеђег пиринча има 45,8 грама угљених хидрата и 4,52 грама протеина. Овај други такође има више магнезијума, калијума и фосфора од белог пиринча.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Конзумирање превише угљених хидрата, укључујући смеђи пиринач, може довести до дијабетеса.
Али шта се дешава када једете превише пиринча? Гас и надимање Смеђи пиринач код неких људи може изазвати надимање, гасове, подригивање и пробавне сметње. Може изазвати упалу због високог садржаја угљених хидрата. Неки људи су осетљиви на угљене хидрате и могу доживети пробавне сметње након једења целих житарица. Смеђи пиринач може изазвати пробавне сметње код људи са прекомерним растом бактерија у танком цреву (СИБО). Симптоми обично укључују мучнину, надимање, дијареју, слаб апетит и бол у стомаку. Лекари предлажу да престанете да једете смеђи пиринач на око шест недеља да бисте видели како ваше тело реагује, а затим га постепено поново уводи у исхрану. Такође је могуће да се осећате надуто само зато што сте појели превише пиринча. Лекари не препоручују више од порције величине песнице. Такође би требало да избегавате комбиновање пиринча са храном која садржи салицилате, амине или ферментабилне шећере. Ова једињења се природно налазе у белом луку, луку, карију, печеном пасуљу, сланутку, празилуку, шпарглама и другим намирницама.
Ризик од дијабетеса Пиринач има вредност гликемијског индекса (ГИ) од 48-93. Овај број указује на утицај хране која садржи угљене хидрате на ниво глукозе у крви. Што је већи ГИ, већи ће порасти ниво шећера у крви. Бели пиринач садржи мање влакана од смеђег пиринча. Због тога је већа вероватноћа да утиче на ниво шећера у крви и повећава ризик од дијабетеса. Смеђи пиринач, с друге стране, може заштитити од дијабетеса.
Тровање арсеном Смеђи пиринач је можда здравији од рафинисаног пиринча, али ипак треба да пазите на своје порције. Обе варијанте садрже природно једињење које се зове арсен. Међутим, већина арсена у пиринчу се налази у слојевима мекиња. Белом пиринчу се током обраде уклањају мекиње, тако да има мање арсена од смеђег пиринча. Временом се ово једињење може акумулирати у вашем телу и допринети срчаним обољењима, дијабетесу и раку. Упркос овим ризицима, не постоје савезна ограничења за арсен у пиринчу и другим прехрамбеним производима.
Временом се ово једињење може акумулирати у вашем телу и допринети срчаним обољењима, дијабетесу и раку. Упркос овим ризицима, не постоје савезна ограничења за арсен у пиринчу и другим прехрамбеним производима. Цео пиринач, укључујући органске сорте, може да садржи до 80% више арсена од прерађеног пиринча. Да бисте били сигурни, добро га исперите и кувајте користећи шест шољица воде за сваку шољу пиринча. Оцедите вишак воде и уживајте у оброку. Ова метода кувања може смањити концентрацију арсена за око једну трећину.
Jesenje voće bogato vitaminima i mineralima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта може да вам се догоди ако претерате са једењем пиринча? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.