Десетине хиљада верника дочекало српског патријарха у Подгорици

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 08:19

Десетине хиљада верника дочекало српског патријарха у Подгорици

Десетине хиљаде верника дочекало је у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици партријарха српског Порфирија. Фото: Танјуг/ Media Biro/nr Звона Саборног храма синоћ су поздравила, поред патријарха и архијереја, и велику хришћанску светињу, десницу Светог Спиридона Тримитунског, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << коју је лично у Подгорицу донео митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва Нектарије, саопштила је Српска православна црква.
У част патријарха Порфирија у Храму је служена доксологија. Патријарх Порфирије је истакао да је његово срце испуњено благословом Божијим и неизмерном радошћу „јер можемо да заједно узносимо молитве Господу за мир у свету и добро међу свим људима и народима“.
Он је додао да ни у једном тренутку не смемо заборавити нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који су, како је навео, „стално непрестано на крсту, непрестано распети, али распећем својим сведоче оно што су и наши оци сведочили“, односно „страдајући сведоче непоколебиво свој верски идентитет, али и свој народни и свој национални идентитет“.
„Молимо се истовремено да Господ уразуми све оне од којих њихов живот данас зависи, али пре свега данас се молимо Богу да да онима од којих животи наших браће и сестара на Косову и Метохији зависе разум, да им отопли срце, да не отимају оно што је њихово, да не спречавају снавдевање лековима, храном, намирницама и основним животним потрепштинама. Дакле, молимо се данас за све народе са којима делимо ова балканска пространства, а најусрдније се молимо за наш народ на Косову и Метохији“, рекао је патријарх.
Подсетио је на успомену на блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је, како је навео, „када је то требало бранио своју Цркву, свој православни и национални идентитет, идентитет свог народа, а посебно неустрашиво ступајући на челу литија којима је одбранио Српску Цркву, српски идентитет и српску културу“.
„Подгорица је место рођења Стефана Немање, ујединитеља Зете и Рашке, великог жупана српског, али и оца првог Архиепископа српског, Светог Саве. Њих двојица, свети отац и свети син, једанпут за свагда су одредили нашу историју, наш историјски пут, наш духовни и сваки други идентитет. Њих двојица свој корен имају овде, али будући да су нас породили са пуним правом, сваки Србин где год се налази и који је православне вере може рећи да му је Подгорица духовно родно место. Сви смо на неки начин одавде потекли. И управо из тог разлога, овде у Подгорици не постоји никаква потреба да нам било ко каже ко смо и шта смо, више него другде“, нагласио је патријарх српски. Према његовим речима, у Подгорици, у Немањином граду, у граду у којем се родио отац Светог Саве, „боље него другде знамо која је то наша вера, знамо ко су наши преци, добро знамо овде у Подгорици и где год да смо и којим језиком говоримо и којем народу припадамо“.
Истакао је да је важно чувати, одбранити и сачувати оно што јесмо, оно што се зове идентитетом – свој верски, лични, породични, национални, идентитет наших предака, али и наших потомака.
Патријарх Порфирије је исказао своју очинску подршку верном народу у Црној Гори и позвао их да слободно, храбро и одлучно посведоче и испоље свој идентитет, наводи СПЦ. Фото: Танјуг/ Media Biro/ nr „Драга духовна децо, као ваш патријарх дужан сам, али осећам и личну потребу, да вас подржим да у свакој прилици, са поносом и достојанством, потпуно слободно и одлучно, испољавате, и што је најважније сведочите, оно што јесте, сведочите свој идентитет – и као верници свете Српске Православне Цркве, која је чуварка народног образа и памћења, и као говорници српског језика, којим су најбољи међу нама изговорили и написали најлепше мисли, песме и приче, и као дични припадници српског народа, који је у свим историјским искушењима блистао најпре чојством и јунаштвом“, рекао је патријарх.
Добродошлицу патријарху пожелео је митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је истакао да патријарх Порфирије као Свети Сава доноси народу милост и шири мир Божији.
Митрополит Јоаникије је рекао да је пре 10 година патријарх Порфирије, тада као митрополит загребачко-љубљански, учествовао у освештању Храма Христовог Васкресења.
Истакао је да је патријарх Порфирије донео мир и правду Црној Гори када је са Владом потписао Темељни уговор.
„Тај чин су наше свештенство и благочестиви народ доживели као заслужену награду и признање за њихову истрајну борбу ради остварења својих верских права и слобода, а понајвише ради заштите светиња, цркава и манастира Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве у Црној Гори“, рекао је Јоаникије.
Патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Подгорицу, а патријарха и његову свештену пратњу на подгоричком аеродрому дочекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Након тога председник Црне Горе Јаков Милатовић примио је патријаха Порфирија у вили Горица у Подгорици, а потом је приређен свечани ручак. Патријах борави у Црној Гори поводом обележавања 10. годишњице од освештења Саборног храма, дочека моштију Светог Спиридона и освештења камена темељца цркве Светога Саве, као и темеља Православне гимназије “Свети Сава”, чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.
Патријарх Порфирије ће данас у 9 сати служити свету литургију, уз више архијереја Српске православне цркве, а у 13 часова патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије освештаће камен темељац цркве
Светог Саве и темеље православне гимназије Свети Сава, чија изградња је почела у подгоричком насељу
Стари аеродром, саопштила је раније Српска православна црква.
У 19 часова патријарх Порфирије ће посетити цркву Светог Ђорђа под Горицом, најстарије богослужбено место у Подгорици, где је по предању свету тајну крштења примио свети Симеон Мироточиви.
Свечана духовна академија поводом 10 година од освећења Саборног храма биће одржана у 20 часова на платоу испред Саборног храма.
Беседу ће одржати архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, наведено је у саопштењу СПЦ.
Vučić: Auto-put Ruma-Šabac besplatan do nove godine, Srbija ima 946km auto-puteva, a gradimo još 461km

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Десетине хиљада верника дочекало српског патријарха у Подгорици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.