Аустралија: Рани резултати референдума указују да можда неће успети

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Okt.2023, 11:40

Аустралија: Рани резултати референдума указују да можда неће успети

На референдуму у Аустралији, рани резултати, на основу око 11 одсто пребројаних гласачких листића, указују да ће предлог за измену Устава којим се признају домородачки народи, можда бити одбијен, јер је 55 одсто бирача одбило тај предлог, док је 44,6 гласало за њега. Фото: Pixabay/pattyjansen Према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пројекцији аустралијског емитера АБЦ, Нови Јужни Велс, у којем се налази Сиднеј и који је аустралијска држава са највећи бројем становника, изјасниће се против предлога на референдуму.
Пребројавање је у току у три источне аустралијске државе и региону главног града, Канбере, пренео је Ројтерс.
Гласање се наставља у Западној Аустралији, Квинсленду, Јужној Аустралији и Северној територији.
У Аустралији се данас одржава референдум на којем се грађани изјашњавају да ли подржавају да у Устав буде унета одредба која ће омогућити да домородачко становништво саветује парламент о питањима која утичу на њихове животе. Циљ референдума је да Абориџини и људи са острва у Торесовом мореузу добију могућност да у оквиру парламента саветују владу о питањима која се тичу њихових заједница, односно о оснивању саветодавног тела, домородачког одбора „Глас парламенту“.
Потребно је да се више од 50 одсто бирача изјасни за ту промену да би референдум успео, и то у најмање четири од шест аустралијских савезних држава, пренео је Ројтерс.
Домороци чине 3,2 одсто становништва у Аустралији од укупно 26 милиона.
Заговорници промене Устава тврде да ће то помоћи у поправљању нарушених веза с абориџинском заједницом и да ће ујединити нацију.
Противници тврде да ће то довести до поделе међу Аустралијанцима.
Референдуми тешко пролазе у Аустралији и било је успешно само њих осам од укупно 44, колико је одржано од оснивања земље 1901. године.
SZO: Nemoguće evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice na severu Gaze

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Аустралија: Рани резултати референдума указују да можда неће успети се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.