Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 06:09

Регистар "социјална карта" после годину и по - шта је постигнуто

Прошло је годину и по дана откако се примењује Регистар социјална карта - јединствена база података са информацијама о корисницима социјалних давања. Шта је постигнуто? У надлежном Министарству кажу да су спречене бројне злоупотребе и омогућена праведнија расподела. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Из невладиних организација упозоравају да је Регистар неправедно укинуо социјалну помоћ великом броју корисника.
За социјалну карту никада нису чули, али су Роми из Краљева, који раде на депонији, њену примену и те како осетили. Кажу - у махали готово да нема куће која није остала без социјалне помоћи.
За годину и по Регистар социјална карта уведен је у целој Србији. Службеници у центрима за социјални рад имају више од 100 личних података за сваког корисника.
Процењује се да у Србији око 170.000 људи прима неку врсту социјалне помоћи која у овом тренутку износи нешто више од 11.000 динара. Прошле године држава је за социјална давања издвојила 13.5 милијарди динара.
Дугочекани Регистар донео је промене - добре или лоше, различита су тумачења.
"Није дошло до правичније расподеле помоћи већ само је дошло до неког техничког олакшања јер су се релеванте институције социјалне заштите умрежиле“, каже Нађа Марковић из Иницијативе за социјална и економска права А11.
"Мислим да је закон о социјалној карти у потпуности испунио сврху свог доношења, а то значи да је омогућио знатно виши степен тачности и ажурности података, већу ефикасност наших центара за социјални рад и омогућио је праведнију расподелу онога што јесу социјална давања", рекао је Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
"Оно што је највећа последица социјалне карте јесте та да је велики број људи из система социјалне заштите искључен, та бројка износи око 35.000 људи данас што је око 15 посто корисника у целом систему социјалне заштите“, рекла је Нађа Марковић.
"Већ сам вам рекао да је готово 15.000 људи који су избрисани из евиденције јер нису више живи. Да ли је требало да оставимо у евиденцији људе који су помрли пре 10, 15 или 20 година“, упитао је Селаковић.
Међу њима и рекордер - човек на чије име је држава уплаћивала социјалну помоћ 20 година након смрти.
Да ли Регистар данас олакшава или отежава посао социјалним радницима?
"Социјални радник није више толико битна компонента у одлучивању о праву на на новчану социјалну помоћ, он не процењује сваку појединачну ситауцију већ уместо њега то ради компјутер и механизам кога не занима много у каквим ви условима живите већ само да ли имате неки приход који превазилази износ новчане социјалне помоћ“, подвукла је Марковићева.
"Не врши се брисање људи из регистра по аутоматизму. Службеник центра за социјални рад је дужан да уђе у сваки предмет, да испита околности и на основу тога донесе решење“, каже Селаковић..
Роми су највише погођени новим системом. Регистар бележи сваку промену, а подаци о корисницима социјалне помоћи у њему остају 10 година.
И док се расправља о штети и користи новог-старог регистра, надлежни уверавају да би чак 115.000 људи захваљујући њему могло да оствари и неку додатну помоћ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.