Шта је ОМАД дијета? Предности и мане нове тренди дијете!

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Okt.2023, 17:00

Шта је ОМАД дијета? Предности и мане нове тренди дијете!

Дијета са једним оброком дневно (ОМАД) је најновији тренд губитка тежине који привлачи пажњу. Заговорници тврде да то доводи до брзог, дугорочног успеха у губитку тежине и бољег здравља, укључујући одлагање процеса старења. Фото: Pixabay/stevepb Као и већина програма за мршављење, дијета >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са једним оброком дневно даје велика обећања.
Ево шта треба да знате о једењу једног оброка дневно и шта то значи за губитак тежине.
Шта је ОМАД дијета? Дијета са једним оброком дневно је врста поста, где постите 23 сата и потрошите све своје дневне калорије у једном оброку који се конзумира у року од једног сата.
Правила исхране са једним оброком дневно су представљена као једноставна и лака за праћење:  Можете да једете шта год желите, све док стане на стандардни тањир за вечеру, без ограничења калорија или смерница за исхрану. Можете пити напитке без калорија током целог дана (вода, црни чај и кафа). Морате да следите доследан распоред оброка, конзумирајући свој једини оброк сваки дан отприлике у исто време. Поред стварања калоријског дефицита, што резултира губитком тежине, заговорници сматрају да продужени период поста на дијети са једним оброком дневно доводи до физиолошких промена у телу које промовишу боље здравље, укључујући и убрзавање метаболизма покретањем процес који се назива кетоза, у коме ваше тело сагорева ускладиштене масти за енергију уместо глукозе. Шта кажу докази? Нажалост, истраживања о исхрани са једним оброком дневно (ОМАД) су ограничена. Доступне студије су углавном испитивале његове ефекте на животиње, а главна студија на људима укључивала је само 11 мршавих младих људи који су пратили ОМАД дијету само 11 дана.
Тврдње о ОМАД дијети се обично заснивају на истраживању повременог поста, а не на самој ОМАД дијети. Постоје докази који подржавају ефикасност интермитентног поста у постизању губитка тежине.
Међутим, већина истраживања се фокусира само на краткорочне резултате, обично узимајући у обзир резултате постигнуте током 12 недеља или мање.
Проблеми са ОМАД исхраном Може изазвати недостатке у исхрани и здравствене проблеме Недостатак нутритивних смерница у исхрани са једним оброком дневно (ОМАД) у погледу једења једног оброка дневно изазива много полемике.
Оброци које једемо сваки дан треба да садрже извор протеина избалансиран са целим угљеним хидратима, поврћем, воћем, протеинима и здравим мастима како би се подржало оптимално здравље, превенција болести и управљање тежином.
Неправилна исхрана ће резултирати недостатком хранљивих материја, што може узроковати слабу функцију имуног система, умор и смањену густину костију, што може довести до остеопорозе.
Пост од 23 сата дневно такође може довести до екстремног осећаја глади и неконтролисане жудње, што може значити да стално конзумирате храну која није добра за вас када је време за оброк.
Вероватно није одржива Можда ћете у почетку моћи да се држите дијете са једним оброком дневно (ОМАД), али ће то временом постати изазовно.
Екстремне дијете, посебно оне које препоручују продужени период поста, нису пријатне и често изазивају осећај ускраћености и друштвене изолације током оброка.
Довољно је тешко одбити парче рођенданске торте на послу под најбољим околностима, замислите како бисте се осећали да нисте јели више од 11 сати! Рестриктивна исхрана такође може довести до нездравог односа са храном, што додатно отежава постизање и одржавање здраве тежине.
Брза решења не функционишу Као и друге популарне методе повременог поста, дијета са једним оброком дневно (ОМАД) је привлачна због своје једноставности и брзих видљивих резултата.
Међутим, ОМАД дијета је само још један софистицирани начин смањења калорија за брзо мршављење.
Како ваша тежина пада, ствари ће брзо кренути низбрдо јер ваше тело активира своје одбрамбене механизме да сачува изгубљену тежину.
У ствари, доћи ће до повратка тежине – одговора који произилази из потребе наших предака ловаца-сакупљача да преживе периоде оскудице када је храна била оскудна.
Zbog “izgladnelog” imunog sistema može da se razvije teži oblik bolesti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је ОМАД дијета? Предности и мане нове тренди дијете! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.