Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Okt.2023, 15:01

Самопреглед као основни корак у превенцији рака дојке

Једна од десет жена и један од сто мушкараца у свету оболи од рака дојке. Они који рак открију у раној фази излечени су у скоро 97 одсто случајева. Самопрегледи и превентивни прегледи су стога суштински део дијагностике која живот значе. Фото: Pixabay/satheeshsankaran Иако се већина жена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јежи на саму помисао на самопреглед, њиме преузимамо контролу над својим телом.
У 60 до 80 одсто случајева рака дојке жена сама открије квржицу, а ако је открије у раној фази, шансе за излечење су изузетно велике.
У 60 до 80 одсто случајева рака дојке жена сама открије квржицу, а ако је открије у раној фази, шансе за излечење су изузетно велике.
Управо због тога је важно да се самопреглед дојки обавља сваког месеца. Први преглед треба урадити већ у периоду пубертета, у првом делу циклуса, јер су тада дојке најмекше. Жене у репродуктивном добу такође треба да раде самопреглед у првом делу циклуса, односно до 10. дана циклуса, а жене које су ушле у менопаузу морају да врше самопреглед једном месечно без обзира на део циклус јер га више немају.
Самопрегледи и превентивни прегледи су важни јер оболела жена у почетку нема никакве симптоме Препоручљиво је да изаберу било који дан у месецу и сваког месеца раде самопреглед.
Рак дојке код жена се најчешће открива после 50. године, али су дијагноза све чешћа код жена у двадесетим годинама.
Самопреглед је основни корак. Нико не познаје тело боље од нас самих, па ћемо пред огледалом први приметити промене. Најчешће, први симптом болести је грудвица која се јасно разликује од околног ткива. Симптоми који такође могу указивати на рак дојке су промене на брадавици, удубљеност коже, квржице у пределу пазуха, приметна асиметрија дојки, крвави, крвави или ћилибарски исцедак, ау каснијим стадијумима оток и топлота дојке. Поред самопрегледа, важни су и превентивни прегледи. Веома је важно да се на њега одазову све жене које добију позив за мамографију или ултразвук, јер се радиолошким прегледом дојке рак може открити у раној фази, чак и до две године пре појаве класичних симптома.
Intervju: Jelena Vujović i porodica – Koliko nam je humor pomogao prilikom izlečenja raka? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Самопреглед као основни корак у превенцији рака дојке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.