Бугарска не одустаје од забране увоза сунцокрета из Украјине

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Okt.2023, 08:31

Бугарска не одустаје од забране увоза сунцокрета из Украјине

Првог дана октобра из Украјине је извезено само седам хиљада тона житарица, од чега шест пшенице и два тона кукуруза, обавестила је тамошња служба за медије Министарства аграрне политике позивајући се на податке Државне царинске службе. Фото: Pixabay/Couleur Генерално, до 2. октобра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << укупни извоз украјинских житарица од почетка сезоне износи 6,676 милиона тона, док је у истом раздобљу годину дана раније био 8,997 милиона тона.
На ову количину засигурно утичу ограничења увоза пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, а који је увело пет суседних земаља – Мађарска, Румунија, Бугарска, Словачка и Пољска. Како се истиче, потоња је, због ситуације са житарицама пре две недеље чак запретила како неће више испоручивати оружје Украјини.
Министар аграрне политике и прехране Украјине Микола Солски изјавио је како неке источноевропске земље већ договарају план издавања дозвола за пољопривредне производе, мислећи на Румунију и Бугарску док се остале три још преговарају.
Али, истиче се да Бугарска не одустаје од забране увоза сунцокрета до краја новембра ове године, изјавио је министар пољопривреде Бугарске Кирило Ватев током јучерашњег интернет састанка са Солским, објављено је на страницама бугарског министарства, преноси тај портал. „Након тог раздобља на снази ​​ће бити режим издавања дозвола за извоз сунцокрета, пшенице, кукуруза и уљане репице у складу са договореним планом између Украјине и Европске комисије“ додао је министар који је Сколског упознао и са забринутости бугарских пољопривредних произвођача и прерађивача у вези с увозом неких других врста прехрамбених производа – рафинисаног и нерафинисаног сунцокретовог уља, млека у праху, меда, шећера и смрзнутих малина.
„Врло је важно разговарати о свим проблемима који погађају наше пољопривредне произвођаче и заједнички пронаћи решења“ истакао је.
Epl ažurira softver „Ajfon 12“ u Francuskoj, kako bi ispitao radijaciju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бугарска не одустаје од забране увоза сунцокрета из Украјине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.