Четири облика понашања која указују да је неко лицемер: Обратите пажњу на мале знакове

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Okt.2023, 09:00

Четири облика понашања која указују да је неко лицемер: Обратите пажњу на мале знакове

Када особа дели мед, а иза леђа шири чемер, то се зове лицемерје, али препознавање такве особе понекад није лако. Фото: Pexels/Ketut Subiyanto Лицемерје се често дешава у тренуцима великог страха од казне. Сетите се ситуације из детињства, када је ваша мајка љута на вас и спремна је да вас >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ухвати на делу за несташлук, ви се уплашите и кажете јој да немате ништа са тим, иако сигурно знате да сте ви сломили мамину омиљену вазу.
Ово је детињасто понашање. Претпоставља се да што особа постаје старија, то више зна да преузме одговорност за своје поступке. Али упркос томе, још увек постоје лицемери у одраслом животу. Руска психолошкиња Надеждом Ефремова открива зашто се то дешава.
У свакој вези тежимо осећају сигурности. Мало људи воли да буде поред особе која вас држи у вечној неизвесности, напетости, осећају да не разумете шта ће се десити у следећој секунди након вашег контакта. Ово је карактеристика људске психе – када имамо јасноћу (чак и то што нам се апсолутно не свиђа), онда почињемо брзо да се крећемо у ситуацији и разумемо које акције треба предузети. Ако нема јасноће, онда се ниво унутрашње напетости повећава, јер морамо потрошити много енергије покушавајући да схватимо како да се понашамо сада.
Лицемер је особа која не може и не зна да да јасноћу и осећај сигурности у контакту са собом. „Никада нећете знати да ли вас сада искрено хвали или ће одмах напустити сто и разбити ваше идеје у парампарчад иза ваших леђа. Зато, када сте у дијалогу са њим, није јасно како да реагујете и да ли можете да верујете ономе што он говори“, каже психолог.
4 знака која одају лицемера у вашем окружењу: 1. Човек обраћа много пажње на то како га доживљавају у друштву, у тиму. Може бескрајно да прича похвале, да представља себе допадљивим, али у стварности не мисли тако. Сазнаћете да он мисли другачије, али из сасвим других извора, са којима ће делити потпуно супротно мишљење од онога што вам је рекао у лице.
На пример, када вас је колегиница видела, гласно се дивила вашој новој сукњи. Али чим сте ушли у своју канцеларију, одмах је свима рекла да у њој изгледате дебело.
2. Речи лицемера никада се не поклапају са њиховим поступцима. То је на пример колега који се шета по организацији и свима прича колико се труди и које глобалне процесе покреће, маштајући до детаља и причајућжи хвалоспеве о себи свима који су спремни да га саслушају.
Свако ће много касније сазнати да не ради ни 1/10 онога што каже, када дође време за сумирање и анализу резултата. Али и тамо ће лицемер покушати да се извуче и каже да није проблем у њему, већ у некоме другом или у ситуацији.
3. Запамтите да лицемер увек покушава да створи што добронамернију слику. Ни мање ни више, нека врста савршене особе која све разуме и свима опрашта. Али када не може да игра своју игру и када га праве емоције прекривају, тада маска особе пада и видите колико разарања он заправо изазива.
4. Двоструки стандарди. Исти чин се потпуно различито тумачи за себе и за друге. Ако је то починио лицемер, онда „није страшно и свашта може да се деси“, али ако је исто дело починио неко друго лице, онда се он осуђује и критикује.
Šta veličina torbe govori o vašoj ličnosti? Mala, velika ili srednja?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Четири облика понашања која указују да је неко лицемер: Обратите пажњу на мале знакове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.