Шта је либанска милитантна група Хезболах?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Okt.2023, 12:31

Шта је либанска милитантна група Хезболах?

Либански Хезболах саопштио је данас да је гађао израелске војне положаје на спорној Голанској висоравни, рекавши да делује „у солидарности“ са палестинским народом након напада милитантне групе Хамас из Газе на Израел. Фото: Танјуг/AP/Vahid Salemi
Израелске снаге су одговориле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << артиљеријским ударима на јужни Либан, а за сада нема информација о жртвама.

Подржана од Ирана, шиитска група Хезболах се уздигла од мрачне фракције основане током грађанског рата у Либану, до тешко наоружаних снага са великим утицајем на либанску државу.
Западне земље, укључујући Сједињене Државе, сматрају Хезболах терористичком организацијом.
Иранска национална гарда је Хезболах основала 1982. године како би „извезла“ исламску револуцију и борила се против израелских снага које су напале Либан, пише Ројтерс. Агенција наводи да се Хезболах може похвалити прецизним ракетама и тиме може да погоди све делове Израела.
Лидер Хезболаха Сајед Хасан Насралах рекао је 2021. године да група има 100.000 бораца, а САД процењују да им Иран шаље стотине милиона долара на годишњем нивоу.
Хезболах има дубоке везе са другим милитантним групама у региону које подржава Иран, укључујући палестинске фракције Хамас и Исламски џихад.
Након што је Хамас у суботу извео велики напад на Израел, из Хезболаха су навели да су „у директном контакту са вођством палестинског отпора“.
Хезболах је обучавао групе које подржава Иран у Ираку и тамо такође учествује у борбама, а власти Саудијске Арабије навеле су да се Хезболах борио за иранске Хуте у Јемену, што група пориче.
Утицај милитантне групе у Либану последица је велике залихе оружја, али и тога што многи шиити сматрају да група брани Либан од Израела.
Са друге стране, либанске странке које се против Хезболаху оптужују групу да води земљу у сукобе.
Група има министре у влади и посланике у парламенту, а борци Хезболаха су преузели делове Бејрута.
Хезболах је ушао у политику 2005. године након што се Сирија повукла из Либана после убиства бившег премијера Рафика ел Харирија, за које је суд у Хагу осудио три члана те групе.
РАТ У ИЗРАЕЛУ Број страдалих Израелаца 350, Палестинаца 300, хиљаде повређених

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је либанска милитантна група Хезболах? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.