Хиљаде грађана на протесту у Варшави, опозиција најављује велику промену

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2023, 14:44

Хиљаде грађана на протесту у Варшави, опозиција најављује велику промену

Хиљаде људи се окупило данас на опозиционом митингу у центру Варшаве, две недеље уочи избора за које либерална Грађанска платформа (ПО) каже да би могли да буду одлучујући када је реч о будућности земље у Европској унији и њеној демократичности. Фото: Танјуг/AP Photo/Rafal Oleksiewicz „Долази >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << велика промена. Ово је знак поновног рођења Пољске“, рекао је лидер ПО Доналд Туск окупљенима на централном тргу у Варшави, преноси Ројтерс.
Туск, бивши председник Европског савета, упозорио је да би владајућа странка Право и правда (ПиС) могла да изведе Пољску из Европске уније, а изборе је окарактерисао као кључне за права мањина и жена.
Британска агенција наводи да велики број окупљених носи заставе Пољске и Европске уније, те да се опозиција нада да ће данашњи марш постати највећи у последњих неколико деценија и да ће подстаћи бираче да учествују на изборима.
„Сви улажу у радна места, у борбу против климатске катастрофе, а нама је ускраћен новац јер је неко одлучио да уништи демократију у Пољској“, рекао је градоначелник Варшаве Рафал Тржасковски на митингу.
Истраживања јавног мњења показују да би ПиС могао да победи на изборима, али да ће тешко формирати владајућу коалицију због великог незадовољства услед раста цена и забринутости због, како Ројтерс наводи, ерозије демократских принципа.
Парламентарни избори у Пољској заказани су за 15. октобар.
Finski premijer: Ne odustajemo od podrške Ukrajini, Rusija je nepredvidiva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хиљаде грађана на протесту у Варшави, опозиција најављује велику промену се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.