Како се прави туршија? Рецепт стар хиљадама година

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2023, 08:01

Како се прави туршија? Рецепт стар хиљадама година

Кисељење је један од најстаријих начина за чување хране, а сам процес забележен је први пут у Индији пре 4000-5000 година. Фото: Pexels/Rachel Claire Традиционални источњачки начин за припрему туршије укључује састојке као што су со, уље, чили у праху и зачини. Постоје древни записи о томе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << колико је она корисна у исхрани, а Клеопатра је наводно тврдила да кисело поврће доприноси њеној лепоти. Туршија се такође спомиње у Библији и неким Шекспировим делима.
Сада је право време да је направите, а поврће или воће можете да изаберете по укусу. Углавном се користе карфиол, паприка, шаргарепа…, али све је ствар укуса. Можете да је користите за мезе јер одлично отвара апетит, али и као салату или прилог уз месо.
Састојци: 2 кг карфиола
2 кг паприка
2 кг шаргарепа
2 кг корнишона
2 кг зеленог парадајза
2-3 љуте папричице
1 веза першуна
1 веза целера
бибер у зрну
Још: 10 л воде
500 г соли
250 г шећера
200 мл есенције
10 г винобрана
10 г конзерванса
Припрема:
Поврће добро оперите и исеците по жељи. Краставац (корнишоне) оставите у комаду. У стерилисану теглу поређајте карфиол, паприку, шаргарепу, краставац, парадајз, лист першуна и целера. Ређајте тако док не напуните тегле. Поспите бибером у зрну.
Преко ставите белу пластичну пахуљу (таквог је изгледа, а он штити да поврће не исплива из течности). У шерпу сипајте воду, па додајте со, шећер, есенцију, конзерван и винобран. Све промешајте, па оставите пар сати да се састојци лепо сједине. Сипајте тако да течност лепо покрије поврће. Оставите да стоји 20-30 дана.
Da li vino čuva vid?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како се прави туршија? Рецепт стар хиљадама година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.