Макрон подржао аутономију Корзике „унутар Француске Републике“

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Sep.2023, 16:40

Макрон подржао аутономију Корзике „унутар Француске Републике“

Француски председник Емануел Макрон данас је подржао аутономни статус Корзике „унутар Француске Републике“, али је упозорио да се било каква пренета овлашћења за медитеранско острво мора договорити са француском државом – а не „против“ ње. Фото: Танјуг/Darko Bandic Обраћајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се Скупштини Корзике током путовања у Ајачо, Макрон је рекао да је време да се „изгради аутономија Корзике унутар Републике“ и тај потез је назвао „историјским“.
„Морамо да идемо напред, а да бисмо то урадили морамо да укључимо Корзику у наш устав“, рекао је он скупштини у којој доминирају корзикански националисти, од којих већина заговара независност од Француске, преноси Франце 24.
Француски председник је поставио рок од шест месеци влади и корзиканским политичким партијама да се договоре о предложеној ревизији устава, коју би потом разматрао парламент у Паризу.
„Ово неће бити аутономија против државе, нити аутономија без државе“, упозорио је он.
Макронова влада је најавила могућност аутономије Корзике уочи председничких избора у Француској прошле године, надајући се да ће смирити вишедневне насилне протесте изазване смрћу корзиканског националисте Ивана Колоне.
Колона је служио доживотну казну због убиство локалног званичника, а у затвору га је претукао камерунски џихадиста Францк Елонг Абе. Он је након напада пао у кому и убрзо подлегао повредама.
Напад је изазвао немире на Корзици, где Колону многи сматрају херојем због кампање за независност од Француске. Демонстранти су протестовали јер затворске власти нису зауставиле напад на Колону.
Током једне ноћи немира у другом по величини корзиканском граду Бастији, повређено је 67 особа, од којих су 44 полицајца.
Корзикански националисти, који укључују и сепаратисте и заговорнике аутономије, дуго су тражили већа овлашћења за острво и признавање корзиканског као службеног језика.
Такви захтеви остају осетљива тема у Француској, где политичари рутински истичу потребу да се заштите јединство и национални идентитет земље.
Glečeri u Švajcarskoj se za 2 godine istopili koliko i između 1960. i 1990. god (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон подржао аутономију Корзике „унутар Француске Републике“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.