Које воће и поврће би требало да једемо са кором, а које не? Све зависи од врсте

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2023, 12:59

Које воће и поврће би требало да једемо са кором, а које не? Све зависи од врсте

Често губимо многе важне компоненте из наше исхране, због погрешног начина припреме хране, а то се дешава углавном са воћем и поврћем. Фото: Pexels/Julia Filorovska Нико не може оспорити да конзумирање више воћа и поврћа може бити од користи за наше здравље. Међутим, често се расправља о >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << томе да ли је воће и поврће боље јести са или без коре. Многи љуште воће и поврће, било из жеље, из навике или због пестицида. Шта стручњаци кажу о питању „са кором или без“?
Коре су препуне хранљивих материја Количине хранљивих материја садржаних у кори воћа и поврћа варирају у зависности од врсте. Генерално, када их не огулите, уносите веће количине витамина, минерала и других корисних биљних једињења.
На пример јабука са кором садржи до 332% више витамина К, 142% више витамина А, 115% више витамина Ц, 20% више калцијума и до 19% више калијума од ољуштене јабуке. Слично, кувани кромпир са кором може да садржи до 175% више витамина Ц, 115% више калијума, 111% више фолата и 110% више магнезијума и фосфора од ољуштеног.
Кора вас дуже држе ситим Коре од воћа и поврћа могу смањити глад и помоћи вам да се дуже осећате сито. То је углавном због њиховог високог садржаја влакана. Поред тога, неколико студија је приметило да исхрана богата влакнима има тенденцију да смањи глад, а самим тим и број калорија које се уносе дневно, што потенцијално доводи до губитка тежине. Влакна такође служе као храна за пријатељске бактерије које живе у цревима. Када се ове бактерије хране влакнима, производе кратколанчане масне киселине, које додатно појачавају осећај ситости.
Кора може садржати пестициде Пестициди се обично користе за смањење оштећења усева и повећање приноса. Супротно популарном веровању, пестициди се могу наћи у органском и конвенционалном воћу и поврћу. Иако неки пестициди улазе у пулпу воћа и поврћа, многи остају у кори.
Прање је добар начин за уклањање остатака пестицида. Међутим, уклањање коре је дефинитивно ефикасније. На пример, сродна истраживања показују да је око 41% остатака пестицида пронађених у воћу уклоњено прањем водом, док је дупло више уклоњено љуштењем.
Боље ољуштено: авокадо
агруми (грејпфрут, лимун, лимета, наранџа, итд.)
бели лук
диња
лук
тропско воће (личи, ананас, папаја, итд.)
Јестиве коре: кајсија
шпаргла
шаргарепа
краставац
Плави патлиџан
грожђе
бресква
крушка
шљива
кромпир
бундева
Koje voće u sebi sadrži najviše pesticida?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које воће и поврће би требало да једемо са кором, а које не? Све зависи од врсте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.