Беговић: Сада и приватни сектор пружа подршку најбољим студентима у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2023, 15:40

Беговић: Сада и приватни сектор пружа подршку најбољим студентима у Србији

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић у име Фонда за младе таленте Републике Србије потписала је данас значајан Уговор о донацији са генералним директором компаније Ново Нордиск за Србију и Црну Гору Александром Поповићем. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Минстарка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је рекла да је Фонд на иницијативу премијерке Ане Брнабић ушао у реорганизацију са намером да се мотивише и приватни сектор, односно друштвено одговорне компаније у земљи.
„Ове године ћемо имати у нашем позиву један специфичан сегмент, а то је пет стипендија у вредности од 10.000 евра које ће бити дате најталентованијим студентима који студирају у иностранству. Наша жеља је да заиста омогућимо нашим младима да добију најбоље образовање, било да се ради о Србији кроз Доситеја позив, било да се ради о студирању у иностранству. Желимо да се макар део њих врати у Србију и да на тај начин оснажимо и научну заједницу али и читаво друштво“, рекла је министарка.
Она је позвала и друге компаније да се придруже и помогну Фонду за младе таленте и нагласила да је држава до сада уложила преко 10,5 милијарди динара у ове стипендије.
„Да на тај начин омогућимо заиста нашој деци да могу да студирају на најпрестижнијим универзитетима на свету а ја сам сигурна да ће нам они вратити то на директан или индиректан начин“, рекла је Беговић.
Поповић је рекао да Ново Нордиск ове године слави један велики јубилеј односно 100 година од оснивања и да је у том периоду компанија направила значајне помаке у науци и најважнија достигнућа у медицини.
„Када смо као локални тим размишљали како можемо да овај велики јубилеј искористимо да урадимо нешто значајно за нашу земљу и подржавајући велику иницијативу председнице Владе и захваљујући Министарству науке и Фонду за младе таленте дошли смо на идеју да подржимо наше најбоље студенте који ће се бавити даље медицином на најпрестижнијим и највећим универзитетима на свету“, рекао је Поповић. Оно што је жеља и идеја, додаје Поповић, је да се неко од ових студената некада са неком сјајном идејом и достигнућем врати у Србију, донесе то знање и додатно покрене друштво.
„И сам оснивач компаније, носилац Нобелове награде дошао је на идеју када је чуо да се у Канади дошло до открића инсулина, отишао тамо и са тамошњим научницима разговарао, научио, сазнао и ту формулацију и та знања вратио назад у Данску где је направљен производни погон и тако  настала копманија Новонордиск“, рекао је Поповић и налгасио да ова стипендија има циљ да инспирише наше најбоље студенте и научнике на оваква дела.
Овогодишњи добитник Доситеја студент Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду Јован Баљак рекао је се нада да ће у будућности пракса након студија бити могућа и у приватном сектору те да потписивање данашњег Уговора представља први корак и симбол заједничке визије и посвећености унапређењу положаја младих људи у Србији.
„Кроз овакве пројекте и сарадње стварају се нове могућности и прилике за раст и развој не само компанија већ и целе заједнице. Желим да позовем и друге друштвено одговорне компаније да се прикључе овом позиву и инвестирају у младе људе, да омогуће прилику за обављање праксе студентима и стипендије чак и током студија“, рекао је Баљак.
Он је нагласио да је то прилика за лични и професионални развој студената и за стицање драгоцених знања и практичних вештина, као и прилика да студенти схвате разлику између академског и пословног света.
„Будућност наше земље зависи од способности пружања прилике и подршке младим људима који су спремни да напорно и вредно раде како би допринели развоју земље. Млади људи препознају напоре Владе Србије у имплементирању пројеката на пољу биотехнологије попут БИО4 кампуса и Биосенс института“, рекао је Баљак.
Otvoren „Partner 2023“, Vučević najavio velike ugovore za odbrambenu industriju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић: Сада и приватни сектор пружа подршку најбољим студентима у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.