Обрадовић: Србија треба да јача односе са САД ради опстанка српског народа на КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2023, 12:07

Обрадовић: Србија треба да јача односе са САД ради опстанка српског народа на КиМ

Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе оценио је данас да је у овом тренутку транспарентност један од најјачих механизама за решавање ситуације на Косову и Метохији, и да Србија треба са САД да јача своје односе и стратешку визију по основним питањима реалне политике, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а то је опстанак српског народа на КиМ. Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu Иако сматра да је Савет безбедности УН до руског напада на Украјину представљао кредибилан међународни орган, Обрадовић у изјави за Танјуг износи оцену да у овом тренутку ванредна седница Савета безбедности не би могла било шта да реши јер актери који седе за столом немају једнаку визију функционисања света и поретка.
„Само онај ко је на терену може да испоручује безбедносне обавезе, а то су КФОР и НАТО, и с тим у вези нисам од оних који би подржао инволвирање Русије и Кине у целу ову ствар, јер Русија и Кина немају интерес који имамо ми. Они декларативно подржавају српски суверенитет, али фактички имају различите ставове у односу на САД, чиме би добили простор да направе полигон од целе ствари“, навео је он.
Истакао је да је државни врх Србије у јако тешкој позицији због новонастале кризе на КиМ, из разлога што би одлуке Србије морале бити усмерене на пројекцију безбедносне контроле, на територији где фактички држава нема контролу у складу са резолуцијом 12 44 Савета безбедности УН.
Сматра да ће државни врх, као одговор на нову опасну крузу на КиМ, конципитирати једну свеобухватну стратегију ка центрима светског одлучивања, да ће подићи ниво дијалога, конкретних мера и активности са косовским Србима и ојачати безбедносни дијалог са КФОР-ом и НАТО-ом, али и са САД.
„Не бих се изненадио да се успостави интензивнија размена безбедносно обавештајних података са партнерима који су одговорни за безбедност на Косову, јер овако како ствари стоје, инцидент се десио под окриљем ноћи, није било ни Еулекса ни КФОР-а, ми не знамо како је дошло да размене унакрсне ватре“, закључио је Обрадовић. Каже да једно од решења може бити физичко присуство и контрола комуникација, спровођење безбедносно-полицијских задатака који потпадају под Еулекс, али да је у овом тренутку најважнија транспарентност и објективност, јер би то, додаје он, директно утицало на смањење конфликтног потенцијала и омогућило директан увид у стање на терену.
„То је један од захтева које треба затражити, али се поставља питање у ком капацитету те снаге могу примењивати силу“, изјавио је Обрадовић.
U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обрадовић: Србија треба да јача односе са САД ради опстанка српског народа на КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.