Филипини ће уклањати кинеске баријере из Јужног кинеског мора

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2023, 12:04

Филипини ће уклањати кинеске баријере из Јужног кинеског мора

Филипински званичници саопштили су данас да ће уклонити плутајућу баријеру коју је поставила кинеска обалска стража како би спречила да филипински рибарски чамци уђу у спорну лагуну у Јужном кинеском мору. Фото: Танјуг/AP Photo/Bullit Marquez, File “Осуђујемо постављање плутајућих баријера >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од стране кинеске обалске страже. Тиме што поставља баријере, Народна Република Кина крши традиционална права на риболов наших рибара“, рекао је саветник за националну безбедност Филипина Едуардо Ано, а преноси АП.
Филипински званичници саопштили су да је баријера дуга 300 метара на улазу у лагуну у Скарбороу Шоулу “незаконита и нелегитимна“ и да су је бродови кинеске обалске страже поставили у петак, док им се приближавао рибарски брод филипинских власти. Ано је у саопштењу навео да ће Филипини “предузети све одговарајуће радње да уклоне баријере и заштите права наших рибара у тој области“.
Кина полаже право на 90 одсто Јужног кинеског мора, и у делу који се преклапа са ексклузивним економским зонама Вијетнама, Малезије, Брунеја, Индонезије и Филипина. Званични Пекинг је 2012. године преузео контролу над зоном Скарбороу Шол и натерао рибаре са Филипина да путују на удаљеније локације на којима остварују мањи улов.
Кина је, међутим, дозвољавала филипинским рибарима да рибаре на подручју Скарбороу Шола у периоду када су се поправљали билатерални односи са Филипинима под бившим председником Родригом Дутертеом.
Напетост је поново ескалирала након што је прошле године на власт дошао нови председник Филипина Фердинанд Маркос Јуниор. Филипинска Обалска стража и Биро за рибарство и водене ресурсе открили су током рутинске патроле у петак плутајуц́у баријеру дугу око 300 метара код Скарбороу Шола.
Филипински рибари кажу да Кина обично поставља такве баријере када прати активности великог броја рибарских пловила у тој области.
Kip kardinala optuženog za zlostavljanje uklonjena ispred katedrale u Nemačkoj (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Филипини ће уклањати кинеске баријере из Јужног кинеског мора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.