Деца која су одрастала на селу имају бољи имунитет

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2023, 09:00

Деца која су одрастала на селу имају бољи имунитет

Није непознаница да деца на селу имају много бољи имунитет од деце у граду. Разлог томе је што више времена проводе у природи, играју се на отвореном. Фото: Pexels/Rdne Stock project Ово је потврдила и нова ирска студија, извештава Агрархеуте. Сада је научно доказано да боравак на отвореном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и контакт са животињама помаже у регулацији имунолошког система.
Здравији живот на селу Истраживање је спроведено под водством APC Microbiome Ireland (APC) и University College Cork (UCC). Резултати подржавају низ доказа да излагање одређеним стимулансима из околине и факторима начина живота током детињства може да има значајне ефекте на краткорочно и дугорочно здравље особе. Једноставније речено, живот на селу значи здравље.
Фокус студије био је да се утврди у којој мери су фактори животне средине повезани са појавом атопијског дерматитиса или екцема код јужноафричке деце старости између 15 и 35 месеци која живе у руралним и урбаним срединама. Откривено је да је корисно ако имуни систем научи да не реагује претерано у раној фази како би се избегле штетне реакције касније у животу.
Имуни систем деце која су одрасла у руралним подручјима има неколико начина да препозна претње и да се носи с њима. Испитивани су и други фактори, као рецимо како су деца рођена, приход и статус породица.
Боље спречити, него лечити Студија је открила да су многи важни фактори околине повезани с променама у изложености микробима у првих неколико година живота малог детета. То је кључна фаза у формирању имуног система, јер управо у том тренутку он посебно реагује на утицаје околине као што су инфекције, исхрана и микробиом.
Тај период игра кључну улогу у одређивању граница и токовима реакција имуног система, што је битно код раног откривања болести.
Psihijatar otkriva šta je tehnika slon za smirivanje besa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Деца која су одрастала на селу имају бољи имунитет се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.