Извозници у ЕУ да се припреме на трошак декарбонизације

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2023, 08:48

Извозници у ЕУ да се припреме на трошак декарбонизације

Због амбициозне климатске агенде на цемент, алуминијум, ђубриво, производњу електричне енергије, гвожђе и челик с већим учешћем угљен-диоксида мораће да се плати прекогранична такса. Фото: Unsplash/andreasfelske Србија је лане на тржиште ЕУ пласирала овакве производе у вредности од 2,075 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << милијарди евра, што је 10,7 одсто укупног робног извоза
Српски извозници у ЕУ морају да се припреме на трошак који доноси декарбонизација производње ради смањења емисије штетних гасова.
У ЕУ се увелико ради на томе па је она већ донела уредбу која регулише механизам за прекогранично прилагођавање угљен-диоксида (ЦО2). Уредба се односи на увоз производа са великим учешћем ЦО2, у складу са међународним правилима трговине како би се спречило да смањење емисије гасова стаклене баште коме ЕУ тежи буде надомешћено производима који потичу из земаља ван ЕУ у којима су климатске политике мање амбициозне него у ЕУ.
Осим тога, механизам ће помоћи да се спречи премештање производње или увоз производа са великим присуством угљеника.
Уредба, која се примењује од 1. октобра, односи се на цемент, алуминијум, ђубриво, производњу електричне енергије, гвожђе и челик.
U Srbiji najprimetniji rast radnika na onlajn platformama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Извозници у ЕУ да се припреме на трошак декарбонизације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.