Вучић за амерички Њузмакс о КиМ: Желимо јасан сигнал администрације САД и ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Sep.2023, 17:07

Вучић за амерички Њузмакс о КиМ: Желимо јасан сигнал администрације САД и ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, током гостовања на америчкој телевизији Њузмакс, да се јако плаши ескалирајућих мера које је недавно предузео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и поручио да Београд очекује „јасан сигнал“ администрације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << САД и ЕУ. Фото PrtSc Instagram/buducnoststvijeav „Сада се јако плашим ескалирајућих мера које је недавно предузео Курти и плашим се да ће то поновити сутра, прекосутра, сваки дан“, рекао је Вучић у јутарњем програму „Wake Up America“ коментаришући тензије између Београда и Приштине.
Вучић је у јутарњем програму америчке телевизије, где је разговарао с водитељем Робом Финертијем и бившим изаслаником САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, рекао да Курти све то ради само да испровоцира Србе и истакао да не зна шта да очекује. „Видео сам да је амерички државни секретар Ентони Блинкен реаговао, да је ЕУ реаговала, али то није урађено довољно јако да би се Курти убедио да заустави овакве провокације“, поручио је Вучић.
На питање новинара да ли сматра да би реакције морале да буду снажније, Вучић је рекао да би Београд желео да види „јасан сигнал администрације САД и Европске уније.
Председник Србије указао је да кад год треба да реагују, „небитно ко је кривац, чија је нешто кривица, увек се обе стране позивају на одговорност“. Упитао је шта је кривица Србије и шта то она није урадила што је од ње тражено и оценио да када постоји тако „бирократски речник“, не зна како то да се реши и то постаје прави проблем.
Он је подсетио и на преговарачки процес између Београда и Приштине који се води посредством ЕУ и приметио да су постојале добре намере администрације бившег председника Доналда Трампа, посебно, како је нагласио, када је реч о примени Вашингтонског споразума.
„Али онда је друга страна то одбацила“, истакао је Вучић.
Подсетио је и да је споразум из Брисела потписан пре више од 10 година и да је, према њему, Приштина имала обавезу да формира Заједницу српских општина, али је истакао да то није урадила. На питање новинара како коментарише забринутост међународне заједнице имајући у виду да је Курти наишао на критике НАТО, САД и ЕУ и да је ЕУ рекла да обе стране ризикују своје односе са ЕУ због кризе на КИМ, Вучић је подсетио да је прошле недеље одржана нова рунда дијалога у Бриселу на којој је пред Србију изнето пет захтева и услова.
„Ми смо позитвно одговорили на сваки од ових захтева, 100 одсто“, рекао је Вучић.
С друге стране, како је указао, Куртију је постављено само једно питање, а то је да ли ће формирати Заједницу српских општина, што је и његова обавеза. „Он није одговорио позитивно“, указао је Вучић.
Подсетио је да је дан касније објављено саопштење шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и других у којем је неуспех дијалога окривљен Курти и његов режим.
„Али после тога смо дошли до овог позива обема странама. Ми нисмо ништа лоше урадили“, рекао је Вучић.
На констатацију Гренела да делује као да на великим мултилатералним састанцима сви причају са Вучићем о односу Београда и Приштине и питање да ли би било боље да се прича о, како је навео, „невероватно растућој српској економији“, Вучић је рекао да верује да је разговор о економији најбољи приступ и најбоља основа за будућност.
На питање да ли би народ Србије и међународна заједница прихватили Трампа као председника ако би он поново дошао на чело САД, Вучић је рекао да ће Србија поштовати одлуке народа САД. Он је истакао да га за Трампову администрацију везују само добра искуства.
„Не могу да кажем ниједну лошу реч о томе“, истакао је Вучић.
Он је рекао да када је био у Вашингтону, није био у лакој позицији, али да су Трампов зет и оснивач компаније „Афинити партнерс“ Џерард Кушнер, бивши саветник председника САД за безбедност Роберт О’Брајан и сам Гренел разговарали са српском делегацијом по два и по или три сата. „Они су показали своју посвећеност. Они су сарађивали са нама, без обзира на то да ли смо били сагласни око свега. Нисмо. Али они су хтели да нас саслушају и то смо много ценили. То је моје искуство и то не могу да заборавим“, закључио је Вучић.
Tamara Vučić na ručku u organizaciji Džil Bajden, razgovori sa brojnim prvim damama (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић за амерички Њузмакс о КиМ: Желимо јасан сигнал администрације САД и ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.