На Продуктној берзи раст промета, највише трговано сунцокретом и сојом

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Sep.2023, 17:01

На Продуктној берзи раст промета, највише трговано сунцокретом и сојом

На Продуктној берзи Нови Сад ове недеље је прометовано 4.051,00 тона робе, што је за 58,55 одсто више него претходне седмице, а највише се трговало сунцокретом и сојом. Фото: Unsplash/Darla Hueske Укупна финансијска вредност износила је 181,78 милиона динара, чак 187,94 одсто више него претходне седмице, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи се у недељном извештају Продуктне берзе.
Након четири недеље за редом када је кукуруз био примарна култура у трговању, током ове недеље дошло је до пада активности на овом тржишту, те је кукуруз у укупном обиму промета учествовао са само четири одсто. Током прве половине недеље била је приметна повећана понуда кукуруза старог рода, док је тражња за њим била слаба или је у потпуности изостајала.
Са друге стране, купци су у већој мери потраживали кукуруз новог рода, али је његова понуда почетком недеље била слаба.
У другој половини недеље долази до повећања понуде кукуруза новог рода и самим тим до закључења берзанских уговора.
Кукурузом род 2023. године трговало се у ценовном распону од 16,00 до 16,20 дин/кг без ПДВ-а.
Пондер цена износила је 16,07 дин/кг без ПДВ-а (17,67 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходну недељу, приметан је пад цене новог рода кукуруза од 5,32 одсто.
Тржиште пшенице је током читаве недеље било доста мирно, уз слабу тражњу и понуду. Берзански уговор за пшеницу закључен је на ценовном нивоу од 20,00 дин/кг без ПДВ-а (22,00 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на претходну недељу, цена је била виша за 3,63 одсто.
На тржишту соје после дужег времена бележимо значајно повећање активности, на шта је утицао почетак трговања новим родом соје.
Тражња за новим родом је током читаве недеље била изражена, те је соја у укупном промету учествовала са чак 46 одсто удела.
Прва трговина сојиним зрном род 2023. ове недеље реализована је на ценовном нивоу од 48,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета, док су сви остали берзански уговори закључени по цени од 46,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 46,11 дин/кг без ПДВ-а (50,71 дин/кг са ПДВ-ом), што у односу на претходну недељу, када су закључени први берзански уговори за нови род соје, представља пад цене од 6,85 одсто.
Сунцокрет је током ове недеље био најтргованија култура учествујући у укупном обиму промета са 49 одсто.
Њиме се трговало у ценовном распону од 38,00 до 38,10 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 38,08 дин/кг без ПДВ-а (41,89 дин/кг са ПДВ-ом), што представља пад цене од 2,59 одсто у односу на седам дана раније.
Када су у питању ђубрива, трговало се у мањим количинама УРЕОМ, руском, у паковању 500/1 на паритету ЦПТ купац уз плаћање одмах по испоруци по цени од 53,92 дин/кг без ПДВ-а. Од осталих роба, у понуди се нашла сојина сачма по цени од 60,00 дин/кг без ПДВ-а, као и ДДГС са 30 одсто протеина по цени од 30,00 дин/кг без ПДВ-а.
Voće i povrće u Srbiji je veće zdravstene ispravnosti svake godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На Продуктној берзи раст промета, највише трговано сунцокретом и сојом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.