Ибрахимовић: Што пре сазвати седницу Савета безбедности УН о КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Sep.2023, 12:27

Ибрахимовић: Што пре сазвати седницу Савета безбедности УН о КиМ

Ибро Ибрахимовић из Бироа за борбу против трговине људима изјавио је данас да очекује да Савет безбедности УН што пре сазове састанак о Косову и Метохији, на којем би почела да се поштује резолуција 12 44 СБ УН а Србија покушала да обезбеди нормалан живот за своје становништво >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у покрајини. Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer Ибрахимовић је за Танјуг рекао да Београд мудо игра игру и води преговоре с Приштином и да покушава да се „преговори са косовским Албанцима врате у Савет безбедности УН, тамо где им је и место“.
Од обраћања председника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини УН у Њујорку, Ибрахимовић очекује да ће Вучић послати поруку да је место разговора о КиМ у УН, односно Савету безбедности, и да Србија поштује принцип територијалног интегритета када је реч о руској агресији на Украјину.
„Дакле, ако поштујемо као држава територијални интегритет Украјине, онда очекујемо да то ураде и са КиМ и Србијом“, истакао је он. Напомиње да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти као и увек, пре и после преговора увек врши озбиљне притиске на Србе на КиМ, што показује да Курти жели да направи једну мини ‘Олују’, протера све Србе са КиМ и направи једно етнички чисто тзв. Косово.
„Ми морамо бити мудри и не смемо упасти у ту замку коју нам Курти прави, где он жели да буде нови Зеленски, да ми војно реагујемо а да после не знамо да ли ће НАТО реаговати. Ово показује и оно што је (шеф дипломатије ЕУ Жозеп) Борељ изјавио да је Курти крив за неуспешне преговоре“, рекао је он.
Ибрахимовић очекује од ЕУ и Америке да пооштре казнене мере према Куртију, суспендују визну либерализацију од 2024. године и натерају Куртија да спроведе све споразуме које је прихватио и коначно формира ЗСО. Политиколог Зоран Милосављевић изјавио је данас за Тањуг да се, док су председник Србије Александар Вучић и светска елита у Њујорку, види континуитет последица деловања премијера привремених приштинских институција Куртија и његових следбеника на КиМ и то је нешто што одлаже сваку могућу деескалацију.
Каже да ће у данашњем обраћању председника Вучића на Генералној скупштини УН, председник говорити о рату у Украјини, повредама интегритета и суверенитета те државе, и да ће се позивати на повељу УН и међународне нормеи регулативе, које се, напомиње он, у овом случају односе само на Украјину .
„Ми смо 1999. године били први пример кршења међународних принципа, и онога што је заправо изостављено као некакав специјалан случај. Овде нема специјалних случајева, нешто што је наш председник уздигнуте главе истицао и указивао“, навео је политиколог. Коментаришући изјаву директора Канцеларија за КиМ Петра Петковића да је Вучић наложио припреме и да ће Србија због ситуације на КиМ тражити хитну седницу Савета безбедности УН, напоменуо је да је то најављено и пре председниковог одласка на Генералну скупштину УН.
Додаје да је председник Србије уочи свог одласка у Њујорк више пута указивао да све што ће се дешавати на територији КиМ је од изузетног значаја, што се, нагласио је он, на крају и показало. Према његовим речима, ситуација на КиМ јесте лоша по српски народ који тамо живи, али је веома добро да се на скупу светских лидера може говорити о тој теми и опасности коју српски народ на КиМ проживљава.
„Нема говора о побољшању ситуације. Вучић ће имати прилику да свим светским лидерима укаже на опасност, а мислим да ће они бити довољно смели да такав пример схвате и за друге делове света, укључујући и Украјину“, рекао је Милосављевић. Сложио се са изјавом заменика помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика САД за дијалог Београда и Приштине, Габријела Ескобара, да привременЕ институције на Косову ремете ситуацију и да морају да промене став ‘узми или остави’, јер, како је објаснио, Србији као признатој држави од стране УН, се не могу постављати ултиматуми и уцене.
„Ово је нека врста коначног обраћања и упућивања великог апела свима да схвате озбиљност и крхкост ове ситуације, а онда из тога извући поуке и за друга жаришта. Нагорно Карабах је по ко зна који пут ескалирао..“, рекао је он.
Milićević: Dijsapora želi da ulaže u poljoprivredu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ибрахимовић: Што пре сазвати седницу Савета безбедности УН о КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.