Весић захвалио за херојски чин диспечерима који су спречили железничку трагедију

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Sep.2023, 11:41

Весић захвалио за херојски чин диспечерима који су спречили железничку трагедију

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је данас Даворку Чанчаревић и Марка Родића, диспечере у новом телекомандном центру у станици Београд „Центар“, који су јуче спречили железничку трагедију. Фото: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић Министар им >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је захвалио на храброј и присебној реакцији, којом су спречили директан судар возова и људске жртве, саопштено је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
„Неко би рекао да је то ваша обавеза, али ја сам вам посебно захвалан за овај херојски чин, јер сте показали како се одговорно ради посао“, рекао је Весић. Двоје диспечера су захвалили министру и рекли да би сваки следећи пут исто учинили.
Весић је истакао да телекомандни центар на „Прокопу“, који сада покрива брзу пругу до Новог Сада, а следеће године ће и деоницу до Суботице, најмодернији је диспечерски центар и доказ колико је важно улагање у системе безбедности на железиници.
„До краја године ћемо почети изградњу новог Јединственог диспечерског центра на Макишу, у који улажемо више од 100 милиона евра. Након тога, имаћемо све нове и обновљене пруге у истом систему, као и брзу пругу, из којег ће се управљати железничким саобраћајем, тачно ће се знати где је који воз на територији читаве Србије и како би се у свакој евентуалној инцидентној ситуацији, какве се дешавају свуда у свету, реаговало да безбедност буде потпуна“, рекао је Весић.
Захвалио је свима који раде у железничком систему, јер су сви они део система – и они који одржавају пруге, отправници возова, шефови станица, машиновође… који заједно дају допринос да српске железнице буде боље. Истакао је и да ће држава наставити да улаже у додатне у системе безбедности, а до краја године биће усвојен и Закон о безбедности железничког саобраћаја који ће бити усаглашен са европским стандардима.
Додао је да ће овај закон предвидети обавезне заштитне ограде на свим пругама на којима возови саобраћају већом брзином од 100 километара на сат као и обавезу постављања панела за заштиту од буке на свим пругам које пролазе кроз насељена места.
„Чека нас обнова више од 2.000 километара пруга, и у наредних пет до осам година потпуно ћемо трансформисати српске железнице, које ће бити међу најмодернијим у Европи, што нам је и циљ“, поручио је министар Весић. У знак захвалности, министар је Чанчаревић и Родићу уручио и пригодне поклоне.
Захваљујући брзој, присебној и професионалној реакцији диспечера телекоманде у станици Београд Центар, јуче је у 9.15 сати избегнут судар два путничка воза у железничкој станици Земун. Како је саопштено из „Инфраструктура железнице Србије“, диспечер у новом телекомандном центру у железничкој станици Београд Центар, из кога се прати саобраћај возова на прузи Београд Центар – Нови Сад, реаговао је одговорно и правовремено, након што је на мониторима за праћење саобраћаја одмах регистрован положај возова.
Sto najboljih diplomaca medicine od oktobra u zdravstvenim ustanovama – evo kojih pozicija najviše fali

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић захвалио за херојски чин диспечерима који су спречили железничку трагедију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.