Вучић: Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам председник Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 20:11

Вучић: Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам председник Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да ће му вечерас на скупу за Жозепом Борељом поново европски званичници држати предавања и придике због неувођења санкција Русији, али да може само тим поводом да поручи да је он председник Србије.
Фото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Jason DeCrow Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је једна од данашњих вести била да се Србија није сагласила да се Русији продуже санкције на још годину дана и да ли је разговарао са неким о томе у Њујорку, као и шта мисли колико би САД и ЕУ могла да толеришу још да се Русији не уводе санкције.
„Питање на месту и сасвим коректно, само чекам, прво ће да ми држе предавање ускоро почиње скуп са Борељом, па ће сви европски званичници да ми држе придике, па ће онда и сви остали да ми држе придике, како то и приличи. Пажљиво ћу да их саслушам и рећи ћу – лепо што сте ми одржали предавање, али Србију као председник водим ја. Док је то тако и док ми мислимо да можемо да издржимо те придике, ми ћемо да водимо овакву политику“, навео је Вучић.
Када будем схватио да више не можемо, више нећемо, додао је Вучић.
„Али, као што видите већ годину и седам месеци ми можемо да водимо такву политику озбиљности и одговорности, она је поштена и одговорна и фер је политика, јер знамо како смо ми пролазили са санкцијама и што бисмо ми у таквим стварима учествовали. Слушао сам Бајдена и Бербок, а Бајден је у говору као највише вредности човечанства навео територијални интегритет, суверенитет и тек под три људска права, више пута се позивајући на Повељу УН и акте у УН“, рекоа је председник.
Истакао је да ће покушати у свом говору, иако долази из мале земље, да подсети и Бајдена и Бербок, која је рекла како Немачка увек стоји уз међународно право и Повељу УН, да то није сасвим случај и на то када су 1999. мимо одлуке СБ УН једну слабашну земљу на Западном Балкану бомбардовали њих 19 најјачих и убијали народ.
„Ни сада не признају важеће позитивно правне прописе УН укључујући и Резолуцију 1244. То су земене теза и доволичност, али ми смо научили нема ту ничег новог. Ми који смо мали боље на време да схватимо колико смо мали, а да је великима све дозвољено. Ја још нисам схватио колико смо мали, можда ће ме овим придикама убедити, али нисам сигуран, видећемо како ће да иду те придике. Сви они ниједну прилику не пропусте да ми одрже час из морала и свега – како и на који начин би требало да уведемо санкције“, рекао је Вучић и истакао да он као председник Србије још није сагласан са тим.
Vučić se sastao sa Erdoganom, dogovorena skora poseta turskog predsednika Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам председник Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.