Мађарска шаље астронаута у свемир после неколико деценија

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 20:09

Мађарска шаље астронаута у свемир после неколико деценија

Мађарска данас потписује споразум са америчком компанијом Аксиом спејс према којем ће та земља послати још једног астронаута у свемир након неколико деценија, изјавио је данас мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто у Остину. Фото: Unsplash/Ervin Lukacs Мађарска влада је, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у оквиру стратегије космичке индустрије, недавно одлучила да пошаље астронаута на Међународну свемирску станицу (ИСС) чија ће 30-дневна мисија укључивати тестирање различите опреме и спровођење научних експеримената, истакао је Сијарто, наводи се у саопштењу Министарства, пренео је МТИ.
Листу задатака које ће обављати астронаут састављаће званичници мађарске свемирске индустрије и универзитети, казао је он.
„Ови тестови ће значајно допринети развоју мађарских високотехнолошких индустрија са високом додатом вредношћу, било да се ради о здравственим наукама или било ком другом развоју који је повезан са модерним индустријама“, рекао је Сијарто.
Мађарски астронаут ће бити део четворочлане међународне мисије, додао је мађарски министар иностраних послова.
Према споразуму који ће бити потписан са Аксиом спејс, мисија ће бити покренута између октобра 2024. и почетка 2025. године, рекао је он.
Када ће се тачно мисија одржати зависиће од свемирских летова које планирају НАСА и ИСС, као и распореда обуке остала три међународна астронаута, казао је Сијарто.
Он је напоменуо да је Мађарска сузила листу кандидата за свемирску мисију на четири кандидата.
Они ће следећег месеца почети прву фазу обуке и тестирања у Остину и Хјустону, након чега ће листа кандидата бити сужена на два, рекао је Сијарто.
Други мађарски астронаут биће изабран непосредно пре лансирања мисије, додао је он.
Jerevan: Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu odvijaju se duž cele linije kontakta


Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска шаље астронаута у свемир после неколико деценија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.