Јовановић: Симптоми корона вируса слични као раније

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 13:31

Јовановић: Симптоми корона вируса слични као раније

Пулмолог у лабораторији „Ватрено око“ Снежана Јовановић изјавила је да су симптоми корона вируса у овом таласу слични као у претходном периоду, када су се пацијенти углавном јављали са температуром, боловима у грлу, главобољом. Фото: Танјуг//AP Photo/Patrick Sison „Ако говоримо о симптомима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << они су слични оним симптомима који су се јавили у претходним таласима, дакле повишена температура која може и не мора да се јави код свих пацијената, болови у гуши, главобоља, језа, дрхтавица, малаксалост, поједини пацијенти имају кашаљ и може се код појединих пацијената јавити осип по кожи“, рекла је Јовановић за Тањуг.
Пацијенти се, према њеним речима, жале и на поремећај слуха, чула укуса и мириса. На питање да ли подврста ‘Пирола“, која се помиње у медијима, тренутно циркулише у Србији, Јовановић каже да је тренутно најзаступљенија врста „Ерис“, која је детектована у више од 57 земаља у свету, први пут у фебруару ове године.
„Пирола је детектована негде у 11-12 земаља, претпостављам да је има и у нашој земљи, али још увек није потврђена. Слични су симптоми, али оно што је карактеристика сваке варијанте и подваријанте САРС ЦоВ-2 вируса је да настоје да се прилагоде, да преживе. Пирола има негде преко 30 мутација више него Ерис и него Кракен који је био до прошле године прилично доминантан“, рекла је Јовановић.
Јовановић је навела да постоји повећање броја заражених у претходном периоду, али не толико као раније. Дневно је, како каже, лабораторија „Ватрено око“ радила око 3.600 пи-си-ар тестова дневно, а сада 60-70.
„Проценат позитивних је око 20 одсто. То није разлог за бригу, али би људи требало да се заштите, да носе маске, посебно ако се ради о старијим особама и болесним, који могу да добију тежу слику“, рекла је она. Упитана да ли се може очекивати пооштравање мера превенције, Јовановић напомиње да ће то зависити од епидемиолошке ситуације која се мора процењивати на дневном и недељном нивоу.
Јовановић је подсетила да се тестирају особе које имају неке знаке инфекције, прво антигенским тестом, а потом, ако је он негативан, а особа има симптоме, онда се ради пи-си-ар тест.
Petković sa Aksojem: Kurti pokazao da ne želi ni razgvor ni dogovor

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јовановић: Симптоми корона вируса слични као раније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.