Старовић: Веома је важно бити присутан на Генералној скупштини УН

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 10:23

Старовић: Веома је важно бити присутан на Генералној скупштини УН

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је данас да заседање Генералне скупштине Уједињених нација (УН) представља највећу и најважнију позорницу, понекад и арену светске дипломатије, као и да је важно на њој учествовати. Фото: Танјуг/Раде Прелић „Веома >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је важно бити тамо присутан и добро је што је наша делегација тамо на највишем нивоу, јер је предводи председник Александар Вучић. То је прилика за десетине билатералних сусрета са светским државницима, поготово са онима који долазе изван европског континента и за које не постоје толико учестале прилике у другом делу године“, рекао је он за РТС.
Старовић је нагласио да је сигуран да ће председник Вучић на најбољи могући начин бранити виталне државне и националне интересе Србије, као и да ће билатерални састанци допринети оснаживању веза са многим државама. Он је додао да ће наша делегација имати састанке и са највишим представницима Суринама, државе која се прва одлучила на тај потез да се врати поштовању међународног јавног права тиме што је крајем 2017. повукла раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.
„Од те 2017. године па до данас, са паузом која је трајала неку годину и по дана у складу са мораторијумом из септембра 2020, укупно посматрано 28 држава је одлучило да повуче тај потез“, рекао Старовић.
Он је казао и да многе државе одлучују да преиспитају своје одлуке које нису доносиле у складу са међународним принципима. Старовић је подсетио и да је наступ председника Србије претходног септембра на заседању Генералне скупштине УН био снажан и ефектан и да је сигуран да ће то бити и овога пута.
„Претходно заседање било је обележено једном интензивном и екстензивном расправом о рату у Украјини. По свему судећи, то ће бити и сада случај. Тада је председник Вучић, током свог обраћања за говорницом УН, поставио неку врсту реторичког огледала јер је указао на то колико је говорника излагало пре њега да су сви листом одреда заступали и потенцирали потребу чувања територијалног интегритета Украјине, али у исто време је навео колико је од њих заправо претходно признало једнострано проглашену независност КиМ и на тај начин заправо погазило принципе за које су се у том моменту залагали“, рекао је он.
Осврнувши се на иницијативу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и слања писама на адресе у Паризу, Берлину, Вашингтону и Риму у којима се обрушио на Београд, али и на специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, Старовић је рекао да Курти показује висок степен нервозе, али да не треба подцењивати ништа што он чини.
„Можда најпре тиме што је након неуспеле рунде преговора у Бриселу, а за неуспех је био искључиво крив сам Курти, током изјаве за медије чак се усудио да испред седишта Европске спољнополитичке службе саопшти веома директне и веома страшне претње, рекавши да Срби треба да пате и да плате. То је врхунски израз његове нервозе“, рекао је Старовић.
Он је казао и да је занимљиво анализирати зашто Курти писма није послао у Лондон када говоримо о пет држава Квинте, потом и свим државама чланицама Европске уније. „У писмима он је навео ту врсту оптужби усмерену према европском медијатору Мирославу Лајчаку која је апсолутно апсурдна. Тврдње су да су Лајчак и државно руководство Србије у дослуху и да ваљда заједно некако раде против њега, односно против Приштине“, нагласио је Старовић.
Указао је да је ЕУ, у складу са мандатом који је добила још пре 13 година од Генералне скупштине УН, у позицији медијатора. Како је додао, ни Курти, ни било ко други од претходних лидера привремених институција самоуправе у Приштини није говорио о томе да су они проалбански настројени за све ово време.
„То што сада Курти покушава са тим писмима, са тим оптужбама које он усмерава пре свега на Мирослава Лајчака и на Жозепа Бореља, мени личи на оно када фудбалери, па понекад и тренери, крену да приговарају судијама током спортске утакмице, спроводе ту врсту притиска. Никада ниједан судија неће променити своју одлуку услед притиска који доживљава на терену, али ће неки судија са можда слабим интегритетом тај притисак негде уважити или имати у виду приликом неке следеће спорне ситуације, а то је заправо оно што је Курти желео да постигне са овом иницијативом и писмима које шаље“, казао је Старовић.
Он је нагласио да међународна дипломатија и међународни односи не функционишу у складу са овом спортском метафором, али да ипак не треба потцењивати ништа што Курти чини. Старовић је указао да ЕУ, иако је потписник Бриселског споразума из 2013, пуних десет и по година није ништа учинила да тај споразум буде у пракси спроведен.
Vučić: Generalna skupština Ujedinjenih nacija izuzetna prilika da se glas Zapadnog Balkana čuje jače i bolje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Старовић: Веома је важно бити присутан на Генералној скупштини УН се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.