Мали: Данас почиње исплата првих увећаних плата

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 09:01

Мали: Данас почиње исплата првих увећаних плата

Медицински и стоматолошки техничари у здравственим установама Србије данас ће добити први део увећане зараде за 5,5 одсто која је омогућена недавно усвојеним ребалансом буџета Србије за 2023, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „По устаљеној >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << динамици исплата зарада, они су прва група запослених којима ће лећи већа примања, као што смо најавили и обећали. А, потом следе и сви остали, њих око 209.000 у просвети, здравству и социјалној заштити“, рекао је он.
Мали је, како је саопштило Министарство финансија, навео да су на данашњој седници Владе Србије усвојени управо предлози закључака о изменама и допунама закључака о утврђивању основица за обрачун и исплату плата, почев од плата за септембар 2023. године, којим се та основица увећава за 5,5 одсто.
Додаје се да је потпредседник Владе Србије подсетио и да је ребалансом буџета предвиђено да од септембра буду увећане плате 208.819 запослених у просвети, здравству и социјалној заштити.
Реч је о 143.862 запослених у просвети од којих ће они запослени у основним и средњим школама добити увећане зараде 6. октобра, док ће њих 1.514 запослених у ученичком стандарду и још 2.416 у студентском стандарду добити прва увећана примања 13. октобра,  59.128 медицинских сестара и техничара у здравственим установама и још 1.165 у другим установама као што су Завод за спорт, установе за извршење кривичних санкција и друге, 16, односно 10. октобра и 1.664 неговатељица и медицинских сестара у социјалној заштити, такође 10. октобра. „Тиме настављамо политику очувања стандарда грађана Србије у условима када светска криза и инфлација утичу на свакодневни живот. Против ових ефеката боримо се повећањем плата изнад нивоа инфлације, пружањем помоћи нашим грађанима којима је она неопходна и наставком економских реформи које ће одржати све наше досадашње економске успехе“, рекао је Мали.
Он је нагласио да у октобру и пензионере очекује повећање пензија од 5,5 одсто, те да ће свима њима, додатно и остатку јавног сектора, плате и пензије бити увећане и у јануару 2024. године.
„Са спроведеним и планираним повећањима плата и пензија и очекиваним успоравањем инфлације до краја године верујем да ћемо успети да се изборимо са негативним ефектима тржишних поремећаја. Све радимо да грађани у што мањој мери осете ове последице и верујем да успевамо у томе“, закључио је потпредседник Владе Србије.
Čadež: Generalna skupština UN prvi put prilika za poslovne razgovore

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Данас почиње исплата првих увећаних плата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.