Централна манифестација Дана српског јединства сутра у Нишу

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Sep.2023, 19:19

Централна манифестација Дана српског јединства сутра у Нишу

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, биће обележен сутра централном манифестацијом у Нишу на којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. Фото: Танјуг/СТР Свечаност ће бити одржана у Спортској хали Чаир с почетком у 18.00 часова. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума. Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини.
Празник се обележава сваке године широм Србије.
Како је најављено, сутра ће бити обележен и свечаношћу на мосту преко реке Дрине, између Бајине Баште и Скелана. Тај догађај организује Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, у сарадњи са ветеранским удружењима из Републике Србије и Републике Српске. Том приликом, предвиђено је да се учесници, носећи српску заставу дугачку 50 метара, споје на средини моста. Свечаности ће, присуствовати око 120 ветерана из Србије и Републике Српске.
Прослава Дана српског јединства ове године се први пут организује у Немачкој, којој ће у име председника Вучића присуствовати министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић.
Он је позвао све наше сународнике који живе у Франкфурту, али и у покрајини Хесен, као и целој Немачкој да се придруже централној прослави на Тргу Росмаркт у Франкфурту на Мајни, од 18 сати, где ће три дана трајати манифестација „Дани српске културе“ у оквиру које ће бити обележен и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Сутра ће се у Београду, такође, одржати манифестација „Дан традиције“ са циљем да подстакне младе да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље.
Централни део манифестације одржаће се у центру престонице уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и главни музичко-сценски програм у којем ће учествовати дечји хорови, певачи и фолклорни ансамбли. Дефиле учесника креће у 11:30 са краја Кнез Михаилове улице (код Калемегдана) и завршава се на Тргу републике, где од 12:00 часова почиње свечани концерт, саопштено је данас.
Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе да на кућама истакну народну заставу – „тробојку“.
Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.
Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је, после година крвавих, страшних, драматичних, трагичних и јуначких борби, српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије. За то је било потребно свега 45 дана нашим јуначким прецима. Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог светског рата и велики дан у националној историји.
Солунски фронт је оформљен у јесен 1915. између савезника са једне и Немачке, Аустроугарске, Бугарске и Турске са друге стране. Савезници су га пробили у борбама 15. до 17. септембра 1918. после којих је Бугарска капитулирала.
Према речима историчара, Дејана Ристића из угла историјске науке то је означило и почетак краја Првог светског рата.
 
Vučić: Težak dan u Briselu, neuspešan sastanak u nemogućim uslovima

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Централна манифестација Дана српског јединства сутра у Нишу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.