Борељ: Курти инсистирао на де факто признању, ЗСО је кључна за нормализацију

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Sep.2023, 17:00

Борељ: Курти инсистирао на де факто признању, ЗСО је кључна за нормализацију

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да током састанка лидера Београда и Приштине није било могуће решити међусобне несугласице и истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није био спреман за започињање процеса ка успостављању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Заједнице српских општина, већ је инсистирао на де факто признању тзв. Косова. Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo Борељ је након састанка нагласио да је пут две стране ка ЕУ кроз дијалог и да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа.
„Без нормализације неће бити европске будућности ни Косово ни за Србију“, упозорио је Борељ.
Он је додао да је са Куртијем и Вучићем покушао да нађе решење за напредак на основу предлога који је изнела ЕУ, али да Курти није био спреман за постизање напретка и започињање кредибилног процеса ка успостављању ЗСО и инсистирао је де факто на признању тзв. Косова, док је Вучић прихватио предлог ЕУ.
Борељ је рекао да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа и да је кључно да преговори о статуту ЗСО почну без даљег одлагања.
Он је додао да је током састанка разговарано о кризи на северу КиМ и да су се фокусирали на примену споразума о путу ка нормализацији односа, што је, нагласио је, кључно за процес нормализације.
Orban: Srbi nisu problem, nego rešenje za Balkan

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Курти инсистирао на де факто признању, ЗСО је кључна за нормализацију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.