Фон дер Лајен: Украјина направила велике кораке ка придружењу ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Sep.2023, 11:52

Фон дер Лајен: Украјина направила велике кораке ка придружењу ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас да је будућност Украјине, Западног Балкана и Молдавије у Европској унији. Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias Она је у годишњем говору о стању у ЕУ пред Европским парламентом позвала Европљане да уведу Украјину >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у ЕУ и комплетирају тај блок у којем ће бити најмање 30 земаља.
Оценила је да би проширење могло бити „катализатор напретка“ у ЕУ.
Поручила је и да је комплетирање ЕУ „најбоља инвестиција у мир безбедност и просперитет за цео континент“. Истакла је да је кључни принцип проширења ЕУ владавина права, а да је сам процес заснован на заслугама.
Додала да је Украјина направила велике кораке ка чланству откако је добила статус кандидата прошле године, а да су исто учиниле и друге земље. Фон дер Лајен је истакла да ће ЕУ, у циљу убрзавања процеса придруживања за поједине државе, започети серију извештаја о стању у владавини права у тим земљама.
“На тај начин ће земљама које желе брже да се прикључе ЕУ помоћи да ухвате корак са земљама чланицама. Време је да одговоримо на одлучност земаља ка реформама“, поручила је она.
Нагласила је да се приступање ЕУ заснива се на заслугама и да је за тако нешто потребан напоран рад и лидерство.
„Али већ постоји велики напредак, видели смо велике кораке које је Украјина већ направила од тада, као и друге земље“, рекла је фон дер Лајен. Она је оценила да је ново проширење ЕУ потребно како би тај блок добио на геополитичкој тежини.
“Време је да размишљамо како да се припремимо за комплетирану ЕУ. Свако проширење доносило је политичку дубину“, рекла је она.
Ukrajina oborila 32 od 44 ruska drona koji su ciljali Odesku oblast

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон дер Лајен: Украјина направила велике кораке ка придружењу ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.