Вучић: Србија као „земља кранова“ добија прву фабрику кранова

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Sep.2023, 13:30

Вучић: Србија као „земља кранова“ добија прву фабрику кранова

Председник Александар Вучић изјавио је данас, на обележавању почетка радова на изградњи фабрике аустријске компаније Палфингер у Нишу, да се Србија интензивно гради и да није случајно што ћемо као „земља кранова“ ускоро имати и фабрику кранова. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић „У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << овој компанији су човек и радник на првом месту. Ова компанија је светски лидер и учествује са више од 35 одсто дизалица и кранова“, истакао је Вучић у обраћању.
Казао је да је главни производ Палфингера дизалица са зглобом на камиону која је доступна у око 150 модела . Хвала што сте изабрали Србију и Ниш, поручио је Вучић.
„Ова земља се интензивно гради и рекао бих да не случајно многи наши земљу данас називају земљу кранова, било би бесмислено да у земљи кранова немамо фабрику кранова и зато вам хвала на томе“, рекао је Вучић и додао: „Замислите колико ће нам тек кранова бити потребно за Експо 2027. године“.
Истакао је да се Палфингер, после 91 године од основања и даље налази у већинском влаништву породице Палфингер.
Казао је да портфолио производа компаније укључује и телескопске дизалице, дизалице за дрво и рециклажу, системе за руковање контејнерима, преносиве виљушкаре, шлепере, високотехнолошке, железничке и приступне платформе и друге.
Вучић је навео да је у 2022. промет Палфингера износио рекордних 2,23 млилијарди евра. „Наша фабрика производиће челичне и конструкцијске делове који ће се даље обрађивати и монтирати у кранове и производе за дизање. Сва производња је намењена извозу, који ће ићи у Француску, Немачку, Аустрију и Словенију. Важно је да размишљају о успостављању тренинг центра за обуку запослених, као и значајнију сарадњу са техничким школама и факултетима у Нишу“, истакао је Вучић.
Додао је да ће држава кроз подстицај уложити 4,6 милиона евра за Палфингер, како би се ојачала додатно индустрија у Нишу и запослило још људи.
„У Нишу у односу на период пре 10 година имамо 29.000 запослених више, а 43.000 је мање запослених, али је и број људи мањи. Ово је мени девета фабрика у Нишу у којој полажем камен темељац или коју отварам, а било је још погона где нисам присуствовао“, навео је Вучић.
Истакао је да је Ниш променио свој крвоток и да је пре 10 година просечна плата била у Нишу 330 евра, а у јуну ове године 669 евра.
Вучић је навео да ће се радити на решавају проблема канала Суводолског поток, питања далековода у Брзом Броду… Морамо да разумемо људе и да се боримо да људи живе боље, поручио је Вучић.
Кажао је да су Ниш и Чачак убедљиво највише добили последњих година, када је реч о развојним инфраструктурним пројектима.
„Изабрали сте фантастично место у Нишу, чекамо да отворите и развојни центар у Нишу, а ми ћемо помоћи са још значајнијим субвенцијама како бисте ангажовали наше младе људе са факултета. Хвала Аустрији на подршци коју пружа нашој земљи“, нагласио је Вучић.
Поручио је да је план да се поново индустријализује земљем, а не деиндустријализује, што је процес који се дешава у неким другим земљема.
Ово је велики дан за Ниш и значиће и више посла за Нишлије и да имају веће плате, навео је Вучић. „Ако будете хтели да проширујете производњу у наредном периоду, волео бих да вам Прокупље буде следећа дестинација. Тамо је диван народ, имаћете ускоро и аутопут до Прокупља“, навео је Вучић.
Председник је на крају са директором компаније и амбасадором положио временску капсулу у камен темељац, чиме је званично почела градња фрабрике Палфингер у Нишу.
Šapić: Pozivam sve građane večeras da pozdrave košarkaše ispred Skupštine Grada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Србија као „земља кранова“ добија прву фабрику кранова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.