Три начина како да искористите жалфију – за сируп, ликер и сушену

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Sep.2023, 08:00

Три начина како да искористите жалфију – за сируп, ликер и сушену

Њена лековита својства позната су из антике, а изрека лекара Медицинског факултета у Салерну гласила је: „Како може умрети човек у чијој башти расте жалфија“. Фото: Pexels/Shamia Casiano Имати жалфију у својој башти прави је благослов.
Њен латински назив је Salvia Offcinalis, а сматра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се да потиче од речи „салвер“, што значи спасити се или чак салус – здравље, благостање, спас. Њена лековита својства позната су из антике, а изрека лекара Медицинског факултета у Салерну била је: цур мориатур хомо, цуи салвиа цресцит ин хорто? или „како може умрети човек у чијој башти расте жалфија'“.
Жалфијом се кади Сматра се светом биљком која свезана у снопиће служи за енергетско чишћење, кађење, а од туда јој и славенско име.
На нашим просторима чак постоји обичај пушења сушене жалфије, али није потребно ићи толико далеко да бисмо се „посветили“.
Реч је о врло здравој биљци која између осталих супстанци садржи витамине Б групе, витамин Ц и А те калцијум, магнезијум, гвожђе, бакар и цинк.
Има антиинфламаторно деловање за шта је заслужна урсолна киселина па је чест додатак зубним пастама и водицама за испирање уста.
Три начина како да искористите жалфију Може се користити на пуно начина, а ми вам доносимо три.
Сируп од кадуље Сируп од жалфије правим већ дуги низ година и њиме су сви одушевљени. Правим га по рецепту за сируп од менте, али како сам у једном тренутку имала више жалфије него менте, преобликовала сам га. Осим жалфије и менте, убацим и матичњак, мало рузмарина, пелина, чак и лаванде, а послужиће и коприва, босиљак.
Потребно вам је: -150 грама свеже жалфије
-две литре воде
-1,5 кг шећера
-15 грама лимунске киселине
-један до два лимуна
Жалфију (и друго лековито биље ако користите) очистите од сувог лишћа, оперите под млазом хладне воде те насецкајте на мање делове. Шећер успите у воду, мешајте да се растопи и пустите да прокључа. Угасите ватру и оставите воду „да одахне“. Прелијте насецкано биље, обавезно поклопите и оставите да се охлади.
После тога извадите лишће, добро га исцедите рукама те додајте лимунску киселину и сок од лимуна. Добро промешајте да се све растопи и сједини. Тада сируп процедите кроз ситну цедиљку или дуплу газу те налијте у боце. Добро затворите и држите на хладном и тамном месту. Гарантовано може да се држи најмање годину дана, а ако се бојите да ће се покварити, можете га додатно пастеризовати у рерни.
Ликер од жалфије Ликер од жалфије пије се као аперитив или дигестив. Има занимљив, ароматичан окус. Осим листова, овде се додаје и цвет.
Потребно вам је: -добра шака листова и цветића жалфије
-175 мл шећера
-230 мл воде
-700 мл ракије, најбоље лозе
Листове и цветове ставите у флашу или стаклену теглу и сипајте ракију. Затворите и оставите на топлом месту осам дана. Девети дан процедите у другу чисту боцу. На лаганој ватри растворите шећер у води те загрејте до врења. Угасите ватру, охладите сируп и додајте га у ракију. Затворите боцу и чувајте на хладном и тамном месту.
Сушена жалфија Сушена жалфија је најједноставнији начин како је сачувати и преко зиме, а онда је користити као чај за испирање код упале грла, зубног меса, афти.
Али, свакако бисте требало да је имате као зачин у, пазите ово – припреми меса, рибе, варива, прелива за поврће, супа, умака, пита, кифлица, кексића (слатких и сланих), киселе и слатке зимнице, коктела.
Време је за бербу и сушење лековитог биља – на шта треба пазити? Можете осушити гранчице тако да их завежете у свежањ и обесите на суво и прозрачно место.
Листиће је најбоље сушити на мрежи, како би кроз њих струјао ваздух, али послужиће ако их раширите на сувој крпи, папирном убрусу или папиру за печење. Често је преокрећите како би се равномерно осушила. После тога је спремите у теглице и држите на хладном и прозрачном месту.
Гранчице можете да обесите на зид, довратник или кухињски елемент па ће увек да вам буде при руци, а изгледаће атрактивно.
Ovo je najgora hrana sa kojom možete da započnete dan!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три начина како да искористите жалфију – за сируп, ликер и сушену се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.