Маск потврдио да је саботирао украјински напад на руску флоту

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Sep.2023, 12:01

Маск потврдио да је саботирао украјински напад на руску флоту

Амерички милијардер Илон Маск потврдио је да је саботирао украјински напад на руску флоту, али је објаснио да није искључио Старлинк, већ да је одбио да га укључи. Фото: Танјуг/AP/ Benjamin Fanjoy, File Одговарајући на објаву на X-у под насловом „Илон је спречио нуклеарни рат?“, Маск је написао: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „Старлинк није био активиран у регијама о којима је реч. Спејсекс (СпацеX) није ништа деактивирао.“
Прецизирао је да, иако није наредио инжењерима да искључе сателитски систем, одбио је „украјинске молбе да га укључе“.
„Постојао је хитан захтев државних тела за активирање Старлинка све до Севастопоља. Очита намера је била потопити већину руске флоте. Да сам пристао на њихов захтев, тада би СпацеX био изричити суучесник у великом чину рата и ескалацији сукоба“, написао је Маск.
Си-Ен-Ен (ЦНН) је јуче објавио да је Маск прошле године потајно наредио својим инжењерима да искључе сателитску комуникацијску мрежу Старлинк његове компаније у близини обале Крима како би спречили тајни украјински напад на руску поморску флоту, према одломку из нове биографије Волтера Ајзаксона „Ион Маск“, која треба да буде објављена 12. септембра.
Док су се украјински подморнички дронови с експлозивом приближавали руској флоти, „изгубили су везу“, пише Ајзаксон, а преноси ЦНН који је ово објавио као своју ексклузиву. Маскова одлука, због које су га украјински званичници молили да поново укључи сателите, била је подстакнута акутним страхом да ће Русија на украјински напад на Крим одговорити нуклеарним оружјем, страхом који је подстакнут Масковим разговорима с руским званичницима, према Ајзаксону.
Zelenski zahvalio Velikoj Britaniji na vojnoj podršci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Маск потврдио да је саботирао украјински напад на руску флоту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.