Мали упознао привредну делегацију Охаја са економским успесима Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Sep.2023, 17:15

Мали упознао привредну делегацију Охаја са економским успесима Србије

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са привредном делегацијом америчке савезне државе Охајо, коју предводи директорка Одељења за развој те државе Лидија Михалик и упознао је са економским успесима Србије, која, како је рекао, упркос изазовима, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наставља да напредује и бележи добре резултате. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „У последњих 10 година, Србија је од земље која је била на ивици банкрота, дошла до тога да ће 2027. године бити домаћин специјализоване изложбе EXPO 2027, на коју ће доћи посетиоци из целог света. Ми смо у последњој деценији успели да дуплирамо наш бруто домаћи производ у апсолутном износу, да дођемо до историјски ниске незапослености, да имамо рекордне стране директне инвестиције“, рекао је Мали.
Навео је да Србија тренутно гради девет ауто-путева, повећава плате и пензије, а уз све то држи јавни дуг под контролом, саопштило је ресорно министарство. Михалик је честитала Малом на одличним резултатима које је Србија постигла и додала да је импресионирана знањем и жељом да се нешто промени, коју је видела код својих домаћина на досадашњим састанцима у Београду.
Честитала је и на добијању организације изложбе EXPO 2027, која ће бити одржана у Београду, чиме су побеђене и Сједињене Америчке Државе.
Додала је да ће се ова привредна делегација сигурно поново вратити у Србију, с обзиром на то да, како је рекла, види велики потенцијал за ближу сарадњу.
Осврнула се и на успехе Србије које јој је министар Мали представио и оценила да у томе има доста сличности са Охајом, када је реч о најнижој незапослености, великим издвајањима за јавне инвестиције, привредном расту и слично. Михалик је претходно са Привредном комором Србије потписала Меморандум о разумевању и сарадњи у области економског развоја са циљем јачања и унапређења привредних веза двеју земаља.
Од 2020. године до 2022. српски извоз у Охајо повећан је за 100,5 одсто, док је у истом периоду извоз из Охаја у Србију забележио пораст од 29 одсто.
Програм државног партнерства између Србије и Охаја успостављен је у септембру 2006. године.
Mali: Odluka o minimalcu sledećeg četvrtka, vlada predlaže 47.154 diinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали упознао привредну делегацију Охаја са економским успесима Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.