Момировић: У Бриселу ћу поново отворити питање блокаде српске робе на КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Sep.2023, 16:36

Момировић: У Бриселу ћу поново отворити питање блокаде српске робе на КиМ

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић најавио је данас да ће у Бриселу поново отворити питање блокаде српске робе на КиМ и изразио очекивање да ће тај проблем бити решен врло брзо, пошто је то у интересу и српских и албанских компанија, као и дугорочног мира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и стабилности. Фото: Танјуг/МУСТ/Ђорђе Крстић Момировић је рекао да ће то бити тема разговора у Бриселу, где ће путовати у наредне две, три недеље. Министар Момировић је на панелу „Српско америчке везе“, организованом у оквиру конференције „Дан Америке у Београду“ на којем су говорили и министар привреде Слободан Цветковић, представници Кока-Коле, компаније Филип Морис, Америчке привредне коморе, најавио и да у понедељак путује у Црну Гору где ће се састати са колегом Гораном Ђуровићем.
Момировић је подсетио да је проток српске робе на КиМ прекинт оштрим резом, и оценио да се због тога проблеми само таложе.
„Наредних недеља идем у Брисел да поново отворим то питање, писао сам Европској комисији, која нас је подржала да је све то неприхватљиво, сигнализирао сам проблем и свим министрима трговине и питао зашто ствари које нас везују гурамо у порцију проблема коју не можемо да решимо“, рекао је Момировић и додао да је настојао да комуницира са људима у привременим приштинским институцијама.
Ствар је фундаменталних разлика у погледу на промет српске робе на Косово и Метохију, између нас и албанских политичара, рекао је Момировић и подсетио да су српски званичници некада разговарали са албанским, када су на челу тих институција били и ратни злочинци, али су се налазила решења у интересу наших народа.
Они сада, како каже, имају потпуно другачију оријентацију – не виде перспективу у приватном сектору и економском просперитету. „Налазимо се потпуно заглављени, надам се да ћемо у интересу наших економија, српских и албанских компанија, дугорочног мира и стаблности, наћи решење којим ћемо укинути сва ограничења“, рекао је Момировић и нагласио да Београд заиста види ексклузивност у економском повезивању.
Оценио је као лоше то што је сада почео тренд стављања трговинских и економских тема на политички сто и подсетио да је чак и у време рата бизнис функционисао између српских и албанских привредника.
На жалост, већ неко време наше компаније не могу да продају своје производе на КИМ, што је јако лоше за привреду, перспективу и стварање новог амбијента.
Додао је да су ограничења и блокада српске робе веома лоша ствар за привреду, али и за перспективу економија и бизниса у региону. Момировић је говорио и о значају иницијативе Владе Србије о Отовреном Балкану, јер она доноси добро свима.
Према његовим речима, та тема би требало да се одвоји од актулних политичких тема које би требало вратити на сто.
„Границе осуђују приведу на стагнацију и чине потребу за борбом са проблемима који не постоје у савременој Европи“, рекао је министар Момировић.
Отворени Балкан је до краја практична и прагматична иницијатива која свим народима доноси дробро, која се оријентише искључиво на бизнис, подсетио је Момировић и оценио да ту политику није баш лако развити на Балкану.
Додао је да је на свакој земљи одлука да ли ће ући у овај моћан економски савез.
Tanasković: Rešićemo problem sa regulacijom reka na teritoriji Novog Pazara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: У Бриселу ћу поново отворити питање блокаде српске робе на КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.