Народна банка Србије путем обавезне резерве додатно пооштрила монетарне услове

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Sep.2023, 13:04

Народна банка Србије путем обавезне резерве додатно пооштрила монетарне услове

Народна банка Србије донела је данас одлуку да повећа стопе обавезне резерве, као меру борбе против инфлације, саопштила је централна банка.
Како се наводи, Извршни одбор Народне банке Србије на данашњој седници одлучио је да повећа стопе обавезне резерве на девизну основицу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за по три процентна поена на 23 одсто и 16 одсто за обавезе са уговореном рочношћу до две године и преко две године, респективно.
Повећани су и проценти динарског издвајања девизне обавезне резерве за по осам процентних поена на 46 одсто и 38 одсто за обавезе са уговореном рочношћу до две године и преко две године, респективно. Најзад, стопе обавезне резерве на динарску основицу повећане су за по два процентна поена на седам одсто и два одсто за обавезе са уговореном рочношћу до две године и преко две године, респективно.
Како је наведено, обавезна резерва је уобичајени инструмент монетарне политике који стоји на располагању централној банци ради регулисања ликвидности, а тиме и утицаја на монетарне услове банкарског сектора. Наведене измене имају за циљ да се у амбијенту изузетно високог вишка динарске ликвидности у банкарском сектору, подржи досадашње пооштравање монетарних услова путем подизања основних каматних стопа Народне банке Србије, чиме се додатно повећава ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике и доприноси враћању инфлације у границе циља.
Укупан процењени ефекат ове мере на нивоу банкарског система је повлачење динарске ликвидности у износу од око 115 милијарди динара, док би ефекат на девизну ликвидност био готово неутралан (повлачење око 25 милиона евра). На овај начин високи вишкови динарске ликвидности у банкарском сектору (посматрани као збир пласмана банака код Народне банке Србије путем репо трансакција и депозитних олакшица) били би смањени за око 20 одсто, што значи да ће банке и даље располагати значајним износом слободних средстава за обављање кредитне активности.
НБС подсећа да ће након примене ове мере, регулаторни показатељи ликвидности банака и даље ће бити на високом нивоу. Банкарски систем у Републици Србији дуги низ година послује у условима структурног вишка динарске ликвидности, при чему се тај вишак од маја прошле године, а нарочито у текућој години, постепено повећавао, превасходно као резултат нето куповине девиза Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту у циљу спречавања прекомерног јачања динара у односу на евро у условима изражених апрецијацијских притисака на домаћу валуту.
Смањење вишка динарске ликвидности у банкарском сектору путем повећања обавезне резерве, треба да подстакне и раст промета на међубанкарском новчаном тржишту и тиме допринесе повећању репрезентативности реперних каматних стопа на том тржишту (БЕОНИА и БЕЛИБОР). Поред наведеног, данашњим изменама Одлуке о обавезној резерви банака код Народне банке Србије, укинуто је ограничење које се односило на вишак издвојене девизне обавезне резерве (изнад обрачунате) уведено у амбијенту негативних каматних стопа у евро зони.
Имајући у виду да каматне стопе Европске централне банке нису више негативне и да су у протеклом периоду томе прилагођене и каматне стопе на финансијске инструменте у еврима, Извршни одбор Народне банке Србије оценио је да су се стекли услови за укидање овог ограничења.
Све наведене измене примењиваће се почев од обрачунског периода издвајања обавезне резерве 18. септембар – 17. октобар 2023. године.
Antolović: Veliko interesovanje srpskih firmi za poslovanje u Emiratima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Народна банка Србије путем обавезне резерве додатно пооштрила монетарне услове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.