Јапан за сутра планира лансирање летелице на Месец

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Sep.2023, 11:59

Јапан за сутра планира лансирање летелице на Месец

Јапан за сутра планира лансирање летелице за истраживање Месеца, чиме би постао пета држава чији је свемирски брод слетео на Земљин сателит. Фото: Танјуг/AP Photo/Ajit Solanki Како је саопштила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАXА), мисија би требало да полети из свемирског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << центра Танегашима на југу Јапана.
Паметна летелица за истраживање Месеца (СЛИМ) требало би да слети у близини Маре Нецтарис, лунарног басена који је једна од видљивих тамних тачака на Земљином сателиту. Мисија треба да покаже способност Јапана да приземљи лагану летелицу на Месец у кругу од 100 метара од одређеног места за слетање помоћу напредног система визуелне навигације, саопштила је ЈАXА.
Мисија је вредна 100 милиона долара, а два ранија покушаја Јапана да слети на Месец нису успела. Индијски ровер је прошлог месеца у оквиру мисије „Чандрајан-3“ успешно слетео у близини јужног пола Месеца, а мисија кошта 75 милиона долара.
Индија је постала четврта земља која је успешно послала свемирски брод на Месец после САД, Русије и Кине.
Blinken u poseti Kijevu da podrži kontraofanzivu i najavi novu američku pomoć

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јапан за сутра планира лансирање летелице на Месец се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.