Ево у којим државама је најскупље подизање готовине на банкоматима

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 17:52

Ево у којим државама је најскупље подизање готовине на банкоматима

Wисе, компанија за мењачнице са седиштем у УК, анализирала је 20 европских земаља како би саставила попис где је најскупље или најјефтиније подићи готовину. Фото: Pixabay/stevepb „Иако су свакодневна плаћања у Мађарској све више дигитална, готовина и даље превладава у многим већим туристичким >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << местима. Будући да трошкови живота настављају да расту, важно је потрошити што мање новца за годишњи одмор на скривене и претеране накнаде за банкомате. То може брзо довести до високих трошкова. „Wise“ тражи од банака и других пружалаца услуга да клијента ставе на прво место и да буду транспарентни у погледу својих цена. Ако ваши планови путовања укључују једну од скупљих земаља на списку, обратите посебну пажњу на накнаде за банкомате и уместо тога свој новац потрошите на одмор“ објашњава Атила Папаи, менаџер инжењерског тима у „Wiseu“, преноси Инвеститор.
Мењачница је објавила компилацију података који показују 20 европских земаља рангираних према томе колико је скупо подићи готовину као путник. Исланд је на врху пописа с трансакцијском накнадом од 4,6%, док у Бугарској банкомати наплаћују само 0,13% за подизање. На дну листе су Италија и Уједињено Краљевство с трансакцијским накнадама од 0,23% односно 0,14%.
Према саопштењу „Wisea“ који је доставио своје прорачуне, туристи који љетују на Исланду, а подижу противвредност од 20.000 мађарских форинти дневно током седам дана (укупно 140.000 форинти), плаћају више од 6.400 форинти накнада на банкомату. С друге стране, ако путују у Бугарску и подигну исти износ, потрошиће мање од 180 форинти на трансакцијске накнаде у истом броју дана.
Према овогодишњим подацима Националне агенције за медије и комуникације (NMHH), две најпопуларније дестинације за Мађаре у 2023. биле су Аустрија и Хрватска, при чему су обе земље међу првих 10 најскупљих места за подизање готовине.
Како би дошао до података, „Wise“ је анализирао 1,7 милиона подизања готовине с банкомата трећих страна у периоду од 12 мјесеци од априла 2022. до маја 2023.
Банкомати су регистровали најмање 800 трансакција по земљи током тог периода.
Otkazan poziv Rusiji, Belorusiji i Iranu na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево у којим државама је најскупље подизање готовине на банкоматима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.