Министарка правде Маја Поповић посетила Јасеновац

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 15:39

Министарка правде Маја Поповић посетила Јасеновац

Министарка правде Маја Поповић као изасланик председника Србије Александра Вучића, присуствовала је данас молитвеном окупљању и централној прослави Светих новомученика јасеновачких у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.
Како се наводи у саопштењу Министарства >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << правде, Поповићева је први српски државни званичник, који у званичном својству долази у Јасеновац, почев од 1945. године до данас. Фото: Unsplash/Andrea Music Тиме је, како се наглашава, данашње обележавање празника Светих новомученика јасеновачких добило још једну снажну симболичку ноту.
Додаје се да је Поповићева казала да све нас страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло.
Она је цитирала и речи патријарха Германа „Да опростимо морамо, али да заборавимо не смемо“.
Поповићева је нагласила и да је Србија са председником Александром Вучићем посвећена развоју и промоцији културе сећања, која је исцељујућа за будућност целог региона.
У том смислу, према њеним речима, неопходна је изградња добросуседских односа међу грађанима Србије, Храватске и Босне и Херцеговине, као и целог региона.
„По томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја“, казала је министарка правде Србије.
У саопштењу Министарства правде истиче се да је током Свете архијерејске литургије чинодејствовало више од десет архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве, а Литургијом је начелствовао Високопреосвећени руски православни митрополит будимпештански и све Мађарске г. Иларион.
Наводи се и да је након литургије, на хумци у Јасеновцу обављено сечење славског колача, а потом и освештавање новоуспостављене Истраживачке библиотеке у Јасеновцу.
 
Dodik: Granica postoji i u razgraničenju i u strpljenju

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Министарка правде Маја Поповић посетила Јасеновац се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.