Бркић: Безбедност деце и ученика у самом врху приоритета МУП-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 12:42

Бркић: Безбедност деце и ученика у самом врху приоритета МУП-а

 У оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) кроз едукативне радионице приближили су данас на Ади Циганлији рад полиције деци и указали на основе безбедног понашања. Фото: Pexels Државни сектретар МУП-а Жељко Бркић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао је да је безбедност деце и ученика у самом врху приоритета МУП-а.
„МУП данашњим догађајем јасно показује да је безбедност деце и ученика у самом врху листе приоритета. Желимо да најмлађој популацији укажемо и развијемо свест о томе колико је безбедност важна и колико је важно да имају поверења у полицију која је стуб безбедности нашег друштва“, изјавио је Бркић.
Он је навео да су безбедно окружење и позитивна школска клима предуслов да деца добију квалитетно образовање.
На питање новинара шта ће поред полицајца у школама допринети безбедности деце, Бркић је навео да МУП предузима низ превентивно-едукативних садржаја како би најмлађи били безбедни. „У току ледње паузе ми смо обучили око 6.000 полицијских службеника, од којих су 200 официри полиције, где смо унапредили њихове компетенције за поступање према малолетним лицима, деци, да препознају изазове и претње и безбедносне ризике по децу, нарочито у близини школа и у самим школама и да на адекватан начин реагују“, истакао је Бркић.
Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање у Министарству просвете, Милан Пашић, рекао је да је пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ још један корак у циљу унапређења безбедности деце.
„Сваки ученик основне школе ће у току школске године имати различите едукативне радионице, гледати филмове, а реализатори ових активности биће представници МУП-а, сарадници и школски тимови за заштиту ученика од занемаривања, дискриминације и насиља“, указао је Пашић.
Он верује да ће радионице подићи свест и ниво образовања и поступања деце у различитим ситуацијама попут земљотреса и поплава.
В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је нагласио да Агенција кроз кампању „Пажљивко“ ради са децом на унапређењу њиховог знања и ставова везаних за безбедно понашање у саобраћају. „На почетку школске године упутили смо дописе свим локалним самоуправама, свим школама, а ове године нам је акценат на безбедном путу од куће до школе. Апелујемо како на наставнике тако на родитеље, да пре самог поласка деце у школу прођу са децом те путеве, да им укажу на ризичне ситуације и на неки начин помогну како да превазиђу те ситуације“, објаснио је Стаматовић.
Он је казао да су родитељи највећи ауторитет код деце и да деца уче кроз њихов пример.
„Позивамо све родитеље да својим примером науче децу како да буду безбедна у саобраћају као пешаци, али и када их превозе у аутомобилу, да их превозе на одговарајући начин, у одговарајућем ауто седишту“, нагласио је Стаматовић.
Стаматовић је рекао да ће се кроз кампању „Пажљивко“ и ове године на територији Србије одржавати представе и позвао родитеље да посете Јутјуб канал Агенције на коме могу наћи едукативне цртане филмове. Полицијски службеник Александар Куга казао је да је главни циљ ове манифестације да се деци приближе полицијски службеници.
„Циљ је да полицијски службеници приближе деци начине и методе којима радимо и да се кроз интерактивни приступ дружимо са њима и да им приближимо који су ефекти и резултати нашег рада“, навео је Куга.
Он је рекао да се кроз радионице деци објашњава појам насиља и указује какве су његове штетне последице.
„Кроз овакве видове дружења ћемо се током целе школске године трудити да деци укажемо на то какве штетне последице насиља могу бити, како га спречити, односно који су методи ненасилног решавања конфликтних ситуација“, рекао је Куга.
На питање да ли ће се акције наставити и у директном контакту са најмлађима у школама, он је рекао да МУП у сарадњи са Министарство просвете покушати да приближи рад полицајаца кроз предавања. „Та предавања ће бити од првог до осмог разреда и активност ће узети сви полицијски службеници. То укључује и ватрогасце и спасиоце, криминалистичку полицију, полицију опште надлежности. Оно што је наш циљ јесте да се кроз та предавања посветимо деци појединачно. Кроз њих ће деца стећи поверење и моћи ће сутра да се обрате самом полицајцу којег затекну на улици“, истакао је Куга.
 
Prijava za priključke nelegalnih objekata na komunalne usluge od 15.septembra

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Бркић: Безбедност деце и ученика у самом врху приоритета МУП-а се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.