Шолц: Нуклеарне електране су завршена прича за Немачку

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Sep.2023, 11:38

Шолц: Нуклеарне електране су завршена прича за Немачку

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је сугестију мањег коалиционог партнера, странке Слободних демократа, да земља треба да држи као отворену опцију коришћења нуклеарних електрана, изјавивши да је атомска енергија „исцрпљена тема “ у Немачкој. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Sohn Немачка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је искључила своја последња три нуклеарна реактора у априлу, завршивши процес који је добио широку политичку подршку након катастрофе нуклеарног реактора Фукушима у Јапану 2011, преноси АП.
Међу онима који су се залагали за преиспитивање такве одлуке након што су цене енергената скочиле због рата у Украјини су и чланови Слободних демократа, која је део Шолцове владајуће коалиције.
Ове недеље, посланичка група Слободних демократа објавила је саопштење у коме каже да жели да „заустави демонтажу нуклеарних електрана које су још увек способне за коришћење“ као део напора да се припреми за најгоре могуће сценарије.
„То је једини начин да будемо способни да реагујемо у свакој ситуацији“, наводи се у саопштењу.
Шолц је одбацио тај предлог у интервјуу за немачки јавни радио Дојчландфунк.
„Са нуклеарном енергијом је завршено. Питање нуклеарне енергије у Немачкој је исцрпљена тема. Свако ко буде желео да гради нове нуклеарне електране требаће му 15 година и морао би да потроши 15-20 милијарди евра“, рекао је Шолц.
Немачки канцелар је инсистирао да је „чињеница да је са престанком употребе нуклеарне енергије почела и демонтажа“, а да би сваки разговор о њеном обнављању подразумевао изградњу нових електрана.
Дискусија о нуклеарној енергији уследила је након што је Шолц у среду обећао да ће ублажити честе јавне сукобе које оптерећују идеолошки шаролику владајућу коалицију његових Социјалдемократа, Зелених и Слободних демократа.
 
Papa pohvalio tradiciju verskih sloboda u Mongoliji i upozorio na korupciju

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Шолц: Нуклеарне електране су завршена прича за Немачку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.