Макрон: Школе ће бити неумољиве у забрани ношења муслиманских абаја

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Sep.2023, 20:47

Макрон: Школе ће бити неумољиве у забрани ношења муслиманских абаја

 Ђаци у Француској неће моћи да прођу кроз школска врата ако се појаве у школи у абајама, изјавио је данас председник Емануел Макрон, рекавши да ће власти бити “неумољиве“ у примени нове забране ношења традиционалне муслиманске одеће. Фото: Танјуг/AP Photo/Seth Wenig Он се први пут >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јавно осврнуо на ново правило облачења након посете школи у јужној Француској, преноси АП.
“Знамо да ће бити случајева када ће ученици покушати да ‘тестирају правило“’, рекао је Макрон.
Говорећи о томе како ће се нова мера спроводити, Макрон је рекао да ће “посебно особље“ бити распоређено у “осетљиве“ школе да помогне директорима и наставницима и да води дијалог са ученицима и породицама, ако буде потребно.
Одлуку о забрани ношења абаје прошле недеље је увео министар образовања Француске Габријел Атал.
“Одлучио сам да више не буде могуће да се абаја носи у школама. Када уђете у учионицу, не би требало да можете да препознате којој вери припада ученик тако што ћете само бацити поглед на неког од њих“, рекао је Атал.
Он је раније рекао да ће 14.000 припадника образовног особља на руководећим позицијама бити обучено до краја ове године да се бави спровођењем и другим питањима у одржавању секуларизма, а 300.000 особља ће бити обучено до 2025. године.
У Француској је 2004. забрањено ношење марама у школама, док је 2010. уведена забрана ношења вела у јавности, што је довело до незадовољства у петомилионској муслиманској заједници у Француској.
Како наводи британска агенција Ројтерс, у Француској је наметнута строга забрана истицања верске припадности у државним школама, након што су закони донети у 19. веку уклонили традиционални католички утицај из јавног образовања, а од тада се земља бори да ажурира правне смернице како би на адекватан начин одговорила на пораст муслиманске мањине.
Додаје се да су у одбрани секуларизма у Француској уједињене странке од ливице до деснице, које покушавају и да зауздају растућу улогу ислама у друштву.
 
Zelenski najverovatnije na sednici SBUN o Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Макрон: Школе ће бити неумољиве у забрани ношења муслиманских абаја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.