Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Sep.2023, 11:44

Сајенс њуз: Арктички лед могао би да се топи брже у наредним годинама

Арктички морски лед могао би да се топи брже у наредним годинама због променљивих ветрова јер они контролишу куда иде топлија вода из Атлантског океана, објавио је данас часопис „Сајенс њуз“. Фото: Танјуг/AP Photo/Natacha Pisarenko Мали делови отворене воде и танког леда прекривају Фрамски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мореуз који се налази између Гренланда и норвешког архипелага Свалбард, док ветрови регулишу количину релативно топле, слане воде која се помера на север у Арктички океан.
Ветрови над Северном Америком и Евроазијом кружили су од 2007. до 2021. године на такав начин да су смањили прилив топлије атлантске воде на Арктик што је помогло у успоравању топљења морског леда током тог периода, чак и када се загревање атмосфере повећало.
То, међутим, може да се промени за само неколико година. Фаза, која је трајала око 15 година, је при крају, рекао је физички океанограф Игор Пољаков са Универзитета Аљаске „Фербанкс“.
Обим летњег морског леда на Арктику се брзо смањивао из године у годину од 1979. до 2006. јер се због ветрова више топлије воде из Атлантског океана кретало преко Фрамског мореуза, када је нестајало око милион квадратних километара леда по деценији.
Година 2007. је рекордна за губитак леда на Арктику и означила је крај те „негативне“ фазе. Од тада до 2021. године, стопа губитка морског леда на целом Арктику је опала, смањујући се за само око 70.000 квадратних километара по деценији.
NASA: Luna-25 na Mesecu ostavila krater širok 10 metara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сајенс њуз: Арктички лед могао би да се топи брже у наредним годинама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.