Југовићево – крај који је синоним за „безбедност“ (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Sep.2023, 09:00

Југовићево – крај који је синоним за „безбедност“ (ВИДЕО)

Југовићево је градска четврт која је почетком прошлог века постала позната због војног аеродрома који се овде налазио, а према којем ово насеље носи назив. Аеродрома више нема, али назив и даље постоји, с тим да је сада ова градска четврт постала позната као ново место у граду >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за становање.
Југовићево – крај који је почео да се гради крајем прошлога века Јговићево је градска четврт се налази поред градских четврти Салјово, Авијатичарско насеље, Детелинара, Ново насеље и Ветерничка рампа. Омеђено је Булеваром војводе Степе, Булеваром Европе и границом према Сајлову и Ветернику.
Овај крај почео је да се развија тек крајем 20. века када су отпочети први интезивнији радови на стамбеним комплексима. Пре тога овај кварт био је познат по војном аеродрому Југовићево који се овде налазио од 1913. године, а који од 1928. године понео назив Југовићево. Аеродром је био надсве чувен, и то не само у граду, већ и читавом региону, с тога је данас честа тема бројних историјских прича о Новом Саду. Једна од њих налази се и на порталу Градске инфо.
Како се аеродром развијао, развијали су се и војни објекти на Југовићеву. Касарна Мајевица једна је од симбола прошлога века, а налази се уз Булевар Европе. Овај комплекс бомбардован је 1999. током НАТО агресије.
Фото: Градске инфо У плану је да се на територијалном делу Југовићева који се назива Мајевица сагради нова градска топлана под називом „Мајевица“, а која ће бити најсавременија до сада.
С обзиром да су од почетка прошлога века овде били смештени бројни војни објекти, касарне, авиони, писте, Југовићево као крај увек се доводио у везу са безбедности. Иако су године прошле, а аеродром не постоји и доста некадашњих војних објеката је запуштено, Југовићево опет носи синоним за безбедност, али овај пут из другог разлога.
Наиме, крајем прошлог века Југовићево се отвара за планску градњу. Комплекси зграда ничу уз прометнији део овог насеља – Булевар војводе Степе, који и чини јужну границу Југовићева, али и границу ка Новом насељу и Детелинари. Комплекси зграда никли су са разних крајева, али ипак онај напознатији је назван Насеље Сунчана страна. У новим изграђеним зградама четврти Југовићево предност за куповину стана имали су припадници државне безбедности који су своје станове купили по субвенционисаним ценама. Тако да је овај крај опет добио епитет „безбедности“ који се веже овај пут за становнике овог краја.
Фото: Градске инфо Булевар војводе Степе представља, поред Булевара Европе, најпрометнији део Југовићева, управо јер се ту налази велики број трговниских и других предузећа. Ускоро би овом булевару могло да парира и остатак насеља с обзиром да се инфраструктурно улаже у опремање путева, пешачких стаза, канализационе мреже и другога.
Крај због свог положаја и величине могао би ускоро да парира комшијској четврти, Новом насељу. Што се тиче зеленила, постоје већ неке од површина, као и дечја игралишта, спортски терени за летњу разоноду.
Иако се чека на нека значајнија улагања, попут оног за вртић, све више људи се одлучује да пређе у ове модерне и новоизграђене комлексе. Иако се ова градска четврт чини далеко, до центра града треба вам свега 20-ак минута аутом.
Znate li gde se u Novom Sadu nalazio hotel „Central“? (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Југовићево – крај који је синоним за „безбедност“ (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.