Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Sep.2023, 09:00

Како да сазнате да ли вам неко прислушкује мобилни телефон

Телефони спадају у најличније уређаје. Велика количина приватних информација које садрже може бити драгоцена за хакере или оне који имају интерес да вас прате. Из тог разлога, кључно је препознати знаке који указују на то да вам неко можда шпијунира телефон. Како објашњава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Reader’s Digest, та појава је много учесталија него што мислите. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Ево како је препознати. Телефон се прегрева. Ако сте приметили да вам се телефон прегрева у последње време, то може бити знак да је хакован. Шпијунски софтвер све време ради у позадини што отежава рад телефона и изазива његово прегревање.
Батерија се брзо празни. Обратите пажњу на понашање батерије. Ако се троши брже од уобичајеног, то може бити последица непрекидне размене података између телефона и хакерских сервера, што троши велику количину енергије.
Ваша потрошња мобилних података (4G) је необјашњиво већа. Прислушкивани телефон користи много података јер непрекидно шаље информације на рачунар хакера.
Телефон се неочекивано рестартује. Злонамерни софтвер на вашем телефону може ометати нормално функционисање, а честа последица је насумично рестартовање уређаја.
Треба му много времена да се искључи. Када искључујете телефон, он мора да затвори све апликације које раде у позадини. Ако читав процес дуже него обично, то може бити знак да је шпијунски софтвер инсталиран на вашем телефону.
Телефон је рутован. Рутовање или „џејлбрејкинг“ је процес уклањања ограничења произвођача како би се добио приступ деловима мобилног система који су иначе заштићени. То је пракса коју хакери најчешће користе за инсталирање шпијунског софтвера. Ако изненада видите нову апликацију под називом „Цyдиа“ на свом телефону, то је знак да је ваш телефон хакован.
Чујете необичне звукове. Новији софтвер за праћење је углавном потпуно тих, али старије верзије могу произвести ехо, статичне звукове или звукове кликтања током позива.
Телефон је преспор. Сваки телефон временом постаје спорији, али ако се ово догађа у комбинацији са другим проблемима на овој листи, то може бити знак да је ваш уређај под нечијим надзором.
Ако сумњате да вас уходе, размислите о скидању апликације за откривање шпијунског софтвера као што је Avast, AVG или McAfee. Они траже добро познате инсталиране пакете и упозоравају вас када нешто пронађу. Међутим, имајте на уму да „сталкерваре“, како се шпијунски софтвер стручно назива, се мења толико често да стручњаци у последње време доводе у питање ефикасност ових програма за одбрану.
Restoranski trikovi za vinoljupce

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да сазнате да ли вам неко прислушкује мобилни телефон се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.