Јаја су најбољи савезник у мршављењу!

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Avg.2023, 14:00

Јаја су најбољи савезник у мршављењу!

Иако се јаја често критикују због високог садржаја холестерола, нека истраживања показују да могу бити део здраве исхране. Штавише, неке студије су показале да могу помоћи и при губитку тежине, јер су здрав избор за доручак богат протеинима који ће вас дуго држати ситим. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/Alexandra_Koch Ево шта треба да знате о нутритивној вредности јаја и како их јести да бисте заиста помогли да смршате.
Јаја су хранљива и садрже мало калорија Јаја имају заиста импресиван нутритивни профил. Богате су висококвалитетним протеинима и садрже обиље витамина и минерала, попут витамина А, Д, витамина Б групе и фолата. Осим тога, богати су холином, микронутријентом који је важан за труднице и бебе. И жуманце и беланце садрже протеине, а жуманце има највећу концентрацију масти, витамина и минерала.
Протеини јаја вас одржавају ситима У смислу помоћи да изгубите тежину, протеини из јаја пружају дуготрајан осећај ситости, што вам помаже да једете мање хране и уносите мање калорија до краја дана. Када губите тежину, велики изазов је како утажити глад, а да и даље останете у калоријском дефициту, а одличан начин да у томе успете је да једете храну богату протеинима која вас дуже држи ситим. Са 6 грама протеина по јајету, јаја су управо она врста хране која вам је потребна.
Протеини боље задовољавају глад од угљених хидрата или масти јер им је потребно дуже да се сваре. Процес једења, варења и складиштења хране назива се термички ефекат хране. Термички ефекат хране је благо убрзање метаболизма које настаје након конзумирања хране. На повећање термичког ефекта могу утицати различити фактори, а један од њих је и количина протеина. Такође, убрзање метаболизма је један од начина да брже смршате.
Протеини су такође корисни за здравље мишића и помажу у очувању и изградњи мишићне масе. А повећање мишићне масе има директан утицај на убрзање метаболизма. Наиме, мишићи троше више енергије и троше више калорија у мировању, што значи – што више мишића имате, то ће ваше тело ефикасније користити храну коју једете.
Најбољи избор за доручак су јаја Данас људи често започињу дан рафинисаним угљеним хидратима као што су житарице, кекси, крофне и слично, а то може повећати ризик од гојазности, па чак и развоја дијабетеса типа 2. Замените доручак богат угљеним хидратима доручком богатим протеинима да лакше и брже изгубити тежину. Студија спроведена 2008. године у којој су учествовали дебели и гојазни људи између 25 и 60 година показала је да је једење јаја за доручак довело до већег губитка тежине него једење пецива за доручак.
Како да спремите јаја Не постоји чврсто правило о томе колико јаја треба да једете, али једно јаје дневно је дефинитивно здрава одлука. Истраживања су показала да једно јаје не подиже ниво холестерола. На ниво холестерола утиче унос засићених масти, а не холестерол присутан у јајима. Засићених масти има у изобиљу у сланини и кобасицама, које људи често комбинују са јајима, па је то оно што треба избегавати у јутарњем оброку. Здравији начин припреме јаја је да направите кајгану и додате поврће или ставите јаје на тост са кришком авокада. Да бисте били сигурни да ће све бактерије бити уништене, најбоље је кувати јаја док се жуманце не стврдне.
Здрави начини за припрему јаја су: поширана јаја кувано јаје кајгана, али пржена на минималној количини здравог уља, попут маслиновог поширано јаје такође печено са врло малом количином здраве масти, као што је маслиново уље Recept dana: Zdrava verzija pudinga od vanile

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јаја су најбољи савезник у мршављењу! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.