Брнабић: Обавеза и циљ Владе је да омогући деци да испуне све потенцијале

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Avg.2023, 13:46

Брнабић: Обавеза и циљ Владе је да омогући деци да испуне све потенцијале

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас да је обавеза Владе и циљ њене политике да се обезбеде услови да сва деца испуне потенцијале, као и да је следећа фаза коју ће руководство спровести брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи. Фото: Танјуг/ВРС/Пеђа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Вучковић Премијерка је приликом посете Пријепољу, а поводом завршетка пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“, који је представљен у Дому културе истакла да јој је нарочито драго што у Пријепољу обелажавају успешан завршетак пројекта, као и да су деца из целе Србије дошла у овај град како би показала вршњацима сва достигнућа која су постигли у оквиру пројекта у којем су учествовали.
„Данас су овде деца из Краљева, Београда, Блаца и Руског крстура. Наша је обавеза да им обезбедимо да сутра раде послове о којима ми нисмо могли ни да сањамо, и да буду у могућности да се такмиче са најбољима из целог света, а они то могу“, рекла је Брнабић. Како је истакла, „због тога нам је важно да сваку нашу школу опремимо интернетом, и стога данас славимо тај успех“.
Она је навела да ће у Пријепољу до краја 2024. године бити покривено 11 насеља, односно да ће брзим интернетом бити опремљено 1.847 домаћинстава са 6.040 становника. Брнабић је подсетила да је следећа фаза пројекта „корак у будућност“ брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи.
„До 2025. године покрићемо преко 99 одсто територије централне Србије. То је инвестиција од око 500 милиона евра, а од тога половину ће дати држава“, рекла је она.
Истакла је да се не може очекивати од младих људи да остану у својим местима ако немају интернет, пошто им је ускраћена комуникација са вршњацима из других места, као и приступ електронској Управи која је потребна њима и њиховим породицама. „У 21. веку интернет је једнако важан као струја и вода“, нагласила је Брнабић и додала да је циљ да се сваком грађанину Србије обезбеди да има све услове да остане тамо где се родио, или тамо где жели да буде ако се одлучи да се из града исели у неку мирнију средину.
Навела је да из дана у дан види да се Србија мења и да иде напред.
„Важно је да сви искористимо шансу да инвестирамо у младе људе“, рекла је она. Премијерка се деци обратила речима „ако вама децо не омогућимо услове ми ћемо бити криви ако не будете могли да се такмичите са вршњацима у свету“. Такође, она се захвалила тиму који реализује пројекат, као и организацијама које га подржавају, и замолила их да се потруде да сви имају једнаке шансе, као и да се потруде да донирају више рачунара.
Премијерка је истакла да је реновираро преко 200 школских објеката од пода до плафона, као и да има још много школа које чекају на реновирање.
„Када неко није улагао 60 године тешко је да све постигнете за само 10 година. Наш приоритет су биле мале средине како би спречили унутрашње миграције“, рекла је Брнабић. Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је одговарајући на питање новинара о плановима за предстојећу школску годину истакла да на достојанству професора увек мора да се ради.
„У овој години ћемо имати циљеве који се односе на достојанство и емпатију. Спремни смо за почетак године у којој ће доминирати нови сегмент рада, који ће се поред образовног односити на васпитни део“, навела је министарка.
Премијерка Брнабић је данас обишла караван Дигиталне експедиције и изложбу примера примене дигиталних технологија у образовању. Учесници су представили премијерки интересантне пројекте на којима су радили, између осталог и наочаре које звучном сигнализацијом обавештавају слепе и слабовиде људе да наилазе на препреку.
Уз премијерку, у посети Пријепољу били су министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, стални представник УНДП у Србији Јакуп Бериш и председник Општине Пријепоље Драго Попадић.
Jovanović: Brzim, bezbednim i pouzdanim internetom pokriveno više od 3.800 škola

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Обавеза и циљ Владе је да омогући деци да испуне све потенцијале се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.