Министар Номура мора да се извини јер је рекао да је вода из Фукушиме загађена

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Avg.2023, 13:38

Министар Номура мора да се извини јер је рекао да је вода из Фукушиме загађена

Јапански премијер Фумио Кишида наредио је данас министру рибарства Тетсуру Номури да се извини што је прерађену радиоактивну воду која је испуштена из нуклеарне електране Фукушима назвао “загађеном“ и рекао му да повуче своју примедбу. Фото: Танјуг/Kyodo News via AP “Дубоко је разочаравајуће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што је дао такву примедбу. Наложио сам министру Номури да се извини, као и да повуче оно што је рекао“, рекао је Кишида, након што су га новинари замолили да прокоментарише Номурину изјаву, преноси Ројтерс.
Номура је раније данас, након састанка са Кишидом, у разговору са новинарима назвао прерађену испуштену воду из Фукушиме “загађеном“, односно да су он и Кишида, између осталог, разговарали о “процени загађености воде“, након њеног пуштања у океан. Званично, Јапан воду коју исупшта у океан назива “водом третираном АЛПС-ом“, како би је разликовао од контаминиране воде која се налази у резервоарима у околини уништене фабрике Фукушима.
АПЛС је скраћеница за “Advanced Liquid Processing system“, који има за цилииј уклањање већине радиоактивних елемената из воде, осим трицијума , пре него што се испусти у океан као “прерађена“ вода.
Пошто је трицијум, радиоактивни изотоп водоника, тешко одвојити од воде, отпадна вода из Фукушиме се разблажује све док нивои трицијума не падну испод регулаторних граница. Јапанска агенција за рибарство саопштила је да тестирани примерци рибе ухваћени у близини фабрике прошлог викенда, нису у себи имали нерегуларне нивое трицијума.
Pešić: Situacija sa Simanićem mogla da bude tragična, sada je sve dobro

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар Номура мора да се извини јер је рекао да је вода из Фукушиме загађена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.